2024-05-19
我同好多香港人一样959总会去深水埗高登、黄金、富仁等电脑商场去逛逛。买下手机壳、电子产品等等,Update 下自己常用嘅用器材。行到肚饿时,去到桂林街黄金商场附近一间叫 《粉制良品》小食店,去食下野。呢度最闻名就系手工筲箕河粉。师傅以传统方法、即叫即做筲箕河粉,吸引大量街坊来排队购买,非常受欢迎。咁有特色,游客来港必定要来一试。呢度河粉点解咁好食?店主声称一碗河粉要严选以下4道工序:✨米 ~ 严选陈年梯田糙米✨磨 ~ 碾磨超过 1800 次✨蒸 ~ 米酱细腻丝滑 • 传统工艺 • 筲箕蒸粉✨️切 ~ 现蒸现切 • 坚持手工而家我来实证一下系咪真系咁好食先?今次叫左三款筲箕河粉:💫 手撕鸡筲箕河粉 ($36)💫牛腩筲箕河粉 ($36)💫牛三宝筲箕河粉 ($48)手撕鸡配以青瓜、花生碎粒、芝麻、胡麻酱。咁多样有软有硬嘅材料加埋起来一齐食.......令口感很有层次感。至于牛肚、牛腩、牛筋,是相对呢个价$嘅货色。几十元价钱5会期望有和牛咁嘅味道,但肉质并不是太劣质,都算食得过,一般水准。反之,以一碗河粉嚟讲,呢度河粉味道嘅出色可盖过主𩠌菜。食过后,相信糙米质地应该不差,河粉味鲜香、质地烟
呢度河粉点解咁好食?
店主声称一碗河粉要严选以下4道工序:
✨米 ~ 严选陈年梯田糙米
✨磨 ~ 碾磨超过 1800 次
✨蒸 ~ 米酱细腻丝滑 • 传统工艺 • 筲箕蒸粉
✨️切 ~ 现蒸现切 • 坚持手工
而家我来实证一下系咪真系咁好食先?
今次叫左三款筲箕河粉:
💫 手撕鸡筲箕河粉 ($36)
💫牛腩筲箕河粉 ($36)
💫牛三宝筲箕河粉 ($48)
反之,以一碗河粉嚟讲,呢度河粉味道嘅出色可盖过主𩠌菜。
食过后,相信糙米质地应该不差,河粉味鲜香、质地烟勒。
经过多次碾磨,食落果真感到非常滑流,个个都食到 '曙' 声!
在现眼见即叫即蒸,河粉新鲜热辣、香喷喷!
蒸完,师傅即切,使其易成形而不易凝固、黏埋。
😍 呢度以筲箕来整河粉嘅味道果真一流 ! 👍