2017-04-15 1966 浏览
妈咪生日想揾一间又高级又好食嘅中菜同佢庆祝,就提早左几日电话预约左一张枱同佢食晚餐。Reserve 六点半,前台同事好有礼貌咁安排左我哋入座。虽然系复活节假期,但系全场都唔系有太多枱食客,成个环境同气氛好安静好舒适。我哋睇咗个餐牌之后决定今次唔返嗌叫佢一个300几蚊一位嘅套餐,因为入边嘅所有𩠌菜都系鹰巢比较出名嘅菜式。第一味上菜嘅系佢哋金牌叉烧王,虽然份量唔多但系其实每旧叉烧都好厚身。每旧叉烧入口都好林,而且佢哋煮得好好唔会有一阵苏嘅猪味。每食一啖入口之前我都会点一点蜜汁,令到每一啖嘅叉烧都有一阵香甜嘅肉味。之后上嘅第二道菜就系佢哋好出名嘅鸳鸯大虾球,上菜嘅时候佢好详细同我地解释绿色系用菠菜汁来煮,令一边有少少琥珀合桃同埋沙律酱去煮,味道会比较浓。所以佢哋会建议我哋先食菠菜汁𠮶边。咩都方便我觉得用菠菜处𠮶边的确唔够令一款好食。但系佢哋嘅虾好新鲜,入口好实净。配埋跟帖嘅小小葱一齐食,回味无穷。之后好想嘅系我认为今餐最正嘅万寿果海中宝。一上枱已经觉得好用心去做,入面嘅用了更加唔使讲。有蟹肉,鲜虾,带子等等嘅海鲜去炖,个汤一饮入口非常清新,有好浓嘅万寿果味。但系又唔会好甜变咗好似糖水咁。饮完

金牌叉烧王
鸳鸯大虾球
之后好想嘅系我认为今餐最正嘅万寿果海中宝。一上枱已经觉得好用心去做,入面嘅用了更加唔使讲。有蟹肉,鲜虾,带子等等嘅海鲜去炖,个汤一饮入口非常清新,有好浓嘅万寿果味。但系又唔会好甜变咗好似糖水咁。饮完个汤在刮埋啲万寿果肉食,真系超甜!饮完一个真系想再叫多一个。
万寿果海中宝
之后落嚟食嘅就系汁烧牛勒条,牛肉我都真系食唔少,但系呢味牛真系好香牛肉味。佢哋系用牛肋骨去骨整成嘅,个牛肉汁好浓味完全系精华,牛勒条亦都炆得好林。好值得推介!
汁烧牛肋条
之后食嘅系菜心,上面有啲炸脆咗嘅咸鱼。
再之后嘅系一个鱼汤泡饭。用料都好正架,都有虾炸脆咗嘅咸鱼。爸爸就认为个鱼汤有啲腥,不过其实系佢本人比较怕鱼腥味,我就觉得非常好味啦。再加埋炸脆咗嘅米加喺汤饭道。林饭加脆饭简直系双重口感。好过瘾
服务员好好一见到我哋食完野都会即刻帮我地收碟换碟。最后落嚟上嘅系一个咸点同埋一个即场整嘅杨枝甘露雪芭。

呢个杏香荔蓉绿豆酥上枱嘅时候唔会太热所以可以即刻入口。而且佢真系渣到一啲油都冇架!咬开咗就见到入边有一层芋头蓉包住最入边嘅绿豆蓉。食落口系甜甜地嘅,正!
杏香荔蓉绿豆酥
而最吸睛嘅就一定系最尾嘅呢个即做甜品啦。服务员同我地整嘅时候吸引晒全场嘅目光,因为制作嘅方法实在太特别啦。佢哋系用杨枝甘露倒入一个器皿再加入液态氮人手整嘅。其实即系分子雪糕啰
不过佢哋系用人手搅嘅真系好有心。味道就冇乜特别,不过就系食佢嘅烹调方法。
杨枝甘露雪芭
本身偷偷地买咗蛋糕俾妈妈,不过佢哋收成$150切饼费,所以我只系叫佢哋帮手雪就算啦。最后埋单每人四百零蚊其实我觉得真系抵个食自助餐架。
2017-04-15
用餐时段