2023-03-05
今日同男朋友去荃湾行街睇戏,睇完戏谂住喺附近揾啲嘢食下,上openrice搜寻见到附近有间日式居酒屋都几吸引所以即刻去试下。瀛烧居酒屋 餐厅位置喺亨和街5至7号香城大厦地下,门口见到餐厅好有日式风味,餐厅有两层地方虽然唔大,但系好整洁,空间感好足够。原条伊佐木刺身配带子,甜虾,刺身卖相非常吸引,鱼油脂分布均匀,食落口有油花香味,味道好鲜甜,刺身配上姜蓉,萝卜蓉突出鱼肉鲜味,呢个刺身简直系必食推介,带子都好新鲜又厚身,加咗少少蟹籽食落去增添口感同鲜味。牛肠锅,第一次食牛肠锅材料好丰富,香葱,蒜,辣椒,牛肠,野菜,牛肠味道好正,牛肠口感弹牙油花甘香,蔬菜吸收咗牛肠嘅味道食落去特别鲜甜。日式炸鸡分量都好多,全部炸到金黄色, 外面做到好香脆,入面嘅鸡肉仲系好嫩滑好juicy,加少少柠檬汁令到鸡肉嘅香味更突出。串炸点咗鸡髀肉,同日本宫崎肠,好钟意食个宫崎肠,比一般香肠更加大麻味道更香。食日本梗系要点返杯清酒饮下,清酒味道好香好厚 ,饮落去又顺口香味慢慢渗出。烧河豚鳍酒 店员会烧香河豚鳍浸落杯酒再点火,河豚嘅香味渗入酒中,味道好独特,阵阵嘅酒香停留口中。呢间日式餐厅我下次嚟荃湾都会再帮衬,无论性价
呢间日式餐厅我下次嚟荃湾都会再帮衬,无论性价比同食物嘅质素都好好。