2016-02-01
曾经到访过莆田铜锣湾店,对其莆田10醉都仲记忆犹新,因为好几道菜都感受到师傅嘅手功细腻,卒之开到嚟荃湾,喺同老婆常到嘅区域,所以,顺道过嚟食餐午饭。过江龙嘅莆田卖较冷门嘅福建菜(闽菜),但佢晌香港开业都两年有多,所以,都变得唔会太令人陌生。简单嚟讲,福建菜就喺以新鲜、天然嘅食材,利用精细嘅手工,保留真味嘅烹调,做出反璞真味嘅菜式 。而且,晌亚洲等地已开咗多间分店,铜锣湾店更荣获车胎人美食推介餐厅 !荃湾店个环境几阔落,一边对住商场,另一边落地大玻璃,采光十足,份外醒神。二、四人方枱,六、八、十人大圆枱,任君选择,多少人嚟都适合。餐枱上放咗一份「莆田新闻」,睇落去应该唔喺新近出版,不过,有啲食材资讯又几值得睇吓。菜式嘅选择,未计甜点,单以主餐牌计都有超过60款食物,但既然要老婆试其特色嘢,自不然向「莆田10醉」埋手,所以,未有太费思量谂食乜 。资讯上补充一句,茶水费$8位,前菜$8碟(列明多少人会收几多碟钱),白饭$10碗,样样嘢清清楚楚写低晒就最好,免争议。仲有个温馨提示,餐牌内嘅菜式为例盘,同时备有中份及大份供选择,前者就1.5倍份量,后者则2倍份量,份量上就可以控制得更有弹性
被店方喻为最「薄」嘅苦瓜,依个近乎必试嘅冷盘,刀工嘅幼细,食材嘅新鲜,正体现出福建菜神髓。苦瓜晶莹剔透、翠绿亮丽,摆成花开形,卖相已抢到唔少分。入口冰凉爽脆,沾一点蜜糖,先甜后苦,再有阵回甘,细尝味道嘅变化 。
冰浸苦瓜
一讲到乜肠物肠,第一个印象就喺肥腻、邪恶,其实,只要花点功夫、心思,可以有不一样嘅效果。「九转」绝唔喺虚谈,睇佢一圈又一圈嘅「肠圈」就明白何谓功夫,又去晒睇壁肥膏,加上卤得入味,口感软腍带少少爽 。第一次试九转小肠,已有好惊喜嘅感觉,再试,都无改变。
九转小肠
以前叫「原味燘黄瓜鱼」,只卖$48一条,事隔年半,水涨船高,已升到$68,更改埋名,证明此菜有市有价。店家以自创100秒快速蒸煮法,只喺就咁加入姜葱、海盐吊味,鱼质超滑, 鱼汤鲜甜,唯小心鱼骨多 。
百秒黄花鱼
比起以前个名,多加「极品」两个字,的确,猪手做得相当出色。咪睇佢以为就咁一只炸猪手,记得第一次嚟个店长介绍过依道菜嘅特点,就喺先熬煮,逼出肥油,酥炸,卤水,风干,再炸 ,所以,外皮咬落脆鬼到啖啖咔嚓声,入口满满骨胶原而无又肥又腻嘅感觉,又惹味不得了。店家更温馨提供胶手胶,如果一手猪手,一手可乐或啤酒,相信不知几爽呀 。
极品椒盐猪手
我同老婆都几钟意食米粉,加上佢哋个炒米粉嘅质感真喺颇特别,故此,走唔甩嘅选择。啲米粉不愧称为最「幼」,幼细得比天使面仲要幼,米粉内加埋虾仁、蚬肉、紫菜、花生、西芹等等,食材丰富,伴点自家制嘅辣椒酱,微辣不呛喉,份量又不少,好食 。
兴化炒米粉