2023-02-11 65 浏览
依排忙忙忙,过咗二点都未食晏。 经过依间餐厅,见到系食素嘅,就入去试试。佢地真系好配合”自然”依个主题,餐牌也有本地有机菜推介。虽然素食,但是全部都做得很精致,好像是去了日本餐厅一样。🤩🤩我点了周末周日限定的日式料理吸引。老公则点了秘制香茅八咖喱炸猪扒饭。我𠮶九款日式料理,令我想起在日本吃的九宫格!枱面有一张卡仔介绍由1号食到9号十分细心。🤣🤣1号渍物有我最钟意嘅青瓜。2号高汤寒天一啖咬落去个寒天啲高汤就咇出嚟,睇落去食寒天,其实系饮汤。3号味噌菠菜豆腐,豆腐中和左味噌嘅味道,简直系完美嘅配合,而且豆腐好滑,煮得啱啱好。4号𠮶个南瓜🎃炸猴头菇真系好似炸鸡,但系你咬落去就会见到猴头菇个样,即系望住个猴头菇,但系食紧炸鸡嘅味道好得意。🤣🤣🤣第5𠮶个寿司啲寿司唔会好似𠮶啲平价寿司咁散晒,睇得出师傅有用心制作。6鳗鱼,其实系茄子做嘅,加埋啲饭味道就唔会太浓烈。第7个系昆布冷面👍第8系红豆抹茶奶冻抹茶。最后第9个系桂洛神花煮梨,呢个系画龙点睛之作,令到你食完餐饭后有清新嘅桂花洛神花香留在口中。总结:感觉就好似去咗一次日本郊外午餐嘅感觉,好正🤣🤣🤣

佢地真系好配合”自然”依个主题,餐牌也有本地有机菜推介。

我点了周末周日限定的日式料理吸引。

老公则点了秘制香茅八咖喱炸猪扒饭。

1号渍物有我最钟意嘅青瓜。

4号𠮶个南瓜🎃炸猴头菇真系好似炸鸡,但系你咬落去就会见到猴头菇个样,即系望住个猴头菇,但系食紧炸鸡嘅味道好得意。🤣🤣🤣第5𠮶个寿司寿司唔会好似𠮶啲平价寿司咁散晒,睇得出师傅有用心制作。
6鳗鱼,其实系茄子做嘅,加埋啲饭味道就唔会太浓烈。

第7个系昆布冷面👍
第8系红豆抹茶奶冻抹茶。

总结:感觉就好似去咗一次日本郊外午餐嘅感觉,好正🤣🤣🤣