2024-07-11
又多个友人下个月就走啦,相约食餐送行饭,佢想食中餐,咁就介绍位公子比佢识。呢位公子小姓张,睇门口呢个位置几咁有气势。茶/水各一壶,用火炉仔保温,餐具摆位给人一种几高级嘅感觉。醉鸡就食得多,药膳醉乳鸽 ($68) 就唔系好多地方有得食。入口凉感,乳鸽浸得几入味,唔会太浓酒味,肉质几嫩,咁嘅煮法好岩呢个天气食。钟意食虾但又唔钟意除虾壳嘅人,诚意推介呢客艳影虾球 ($168),颜色已经感觉夏日醒神。先上虾球脆炸,炸浆唔厚轻易食到虾球。再淋上甜酸酱汁,啖啖弹牙虾肉,单食或送饭都正。食得”倪”豪D,叫个鲜露荀清汤鲜南非鲍 ($78/位)原只南非鲍大过只匙更,够厚身入口带嚼口,食到中间位置会有点咸味,配埋个清甜鲜露荀清汤,简而清。另类食蟹法,来一客蟹肉扒菜苗 ($168)。蟹肉量都唔系几留手,加埋蛋白一齐煮,再舖上菠菜上,令平凡嘅菠菜秒变成上菜。压轴出场系呢个新菜………………..膏蟹清蒸肉饼 ($298)。大大只膏蟹”责”死肉饼……..哇哈哈。打开个蟹盖…………超多膏,用匙更”毕”黎食都仲得。蟹钳已经爆好壳,方便进食,蟹肉味道超甜。个身都爆膏,膏同肉一齐食,超鲜甜。肉饼放底吸尽蟹嘅精华,仲”沾”咗
呢位公子小姓张,睇门口呢个位置几咁有气势。
茶/水各一壶,用火炉仔保温,餐具摆位给人一种几高级嘅感觉。
食得”倪”豪D,叫个鲜露荀清汤鲜南非鲍 ($78/位)
打开个蟹盖…………超多膏,用匙更”毕”黎食都仲得。
蟹钳已经爆好壳,方便进食,蟹肉味道超甜。
个身都爆膏,膏同肉一齐食,超鲜甜。
肉饼放底吸尽蟹嘅精华,仲”沾”咗D蟹膏,入口食到马蹄嘅爽脆及冬菇粒,唔浓味,用黎送饭超岩数。
最后送上红枣杞子桃胶糖水,为呢餐留下美好句号,亦祝友人一切安好。