2020-07-07 805 浏览
久不久去一去三圣食海鲜好似系一个传统咁,由于平靓正嘅关系真系唔使谂好多,就会去食。好似今次父亲节同爸爸庆祝我哋谂唔到食乜,于是三圣就最稳阵选择。海鲜人人爱,基本上你唔系海鲜敏感就一定钟意嚟呢度食饭。唔知大家知唔知三圣邨其实有好多餐厅我哋次次都系买海鲜嚟,今次非常之懒,第一次无买海鲜,直接喺三圣邨嘅太海鲜叫睇吓乜嘢水准。上次喺西贡食过一次大大只嘅濑尿虾感觉麻麻地,今次系度食番泰式香茅濑尿虾,呢个好正。海鲜汤同平时一样嘅火喉,不过今日海鲜好似少咗啲,平时会有大大只嘅赖尿虾,今日又好似冇乜,不过个汤然后甜好鲜味。豉油皇鲍鱼调味上唔系好特别,但系那种烟韧,完美得很。我平时唔系好食辣,所以呢个辣油煮花螺真系唔系好识得,因为辣得太紧要,花螺完全索晒所有辣油,味道香。讲开辣酒煮花螺,就要必讲跟住呢个白酒忌廉煮花甲乌冬底,点解呢,因为呢个忌廉乌冬虽然出名 但系我会觉得攞个乌冬嚟捞过花螺辣油会好完美,我虽然怕啦但系因为个忌廉汁沟淡咗个辣油,个味道就会啱啱好。当然唔可以唔提,花甲好大粒,好食。油盐焗奄仔蟹刚好时候,非常之正。黑椒姜葱桶蚝煲,冇影相,但系足料又够味。呢个绝对系食海鲜嘅老地方,来一下,没有错。

海鲜人人爱,基本上你唔系海鲜敏感就一定钟意嚟呢度食饭。

豉油皇鲍鱼调味上唔系好特别,但系那种烟韧,完美得很。

当然唔可以唔提,花甲好大粒,好食。

油盐焗奄仔蟹刚好时候,非常之正。

黑椒姜葱桶蚝煲,冇影相,但系足料又够味。

呢个绝对系食海鲜嘅老地方,来一下,没有错。