2017-01-09 280 浏览
朋友话铜锣湾新开左间打边炉,虽然呢个冬天唔冻,但食打边炉都系冬季首选。铜锣湾C出口过马路就系,非常方便。搭lib上到8楼,一出lib门见到干净企理的装修,顿时心情明亮。侍应非常客气同热情,主动介绍特色菜品,同我地有说有笑,心情更好啦。看看菜单,菜品十分丰富,足足两版。侍应推介炖汤系招牌。我地拣左『花胶响螺炖猪尾』真系招牌冇拣错!侍应话一定要先饮汤后打边炉,因为啲汤好鲜,仲非常客气地帮我地笔汤,服务周到!汤好浓味,一上桌已经飘香四溢。老板话啲汤系真材实料煲出来,冇落味精。老火靓汤鲜美可口,饮完一啖仲想饮,喺现在呢个咩都偷工减料的社会真系好难得。汤底材料丰富,鸡脚、响螺、猪尾一大煲,光是饮汤已经够饱!FB签到同分享即送一碟『三文鱼刺身』刺身够新鲜,仲另外配一碟芥末豉油蘸料,用心。火锅调味料齐全「鲜鹅肠」白白净净,晶莹透亮,睇落非常新鲜。浸水后缩水得厉害,但食落很脆不塞牙。蘸酱料更好味。「麻辣溏心皮蛋」成日食糖心蛋,溏心皮蛋应该都唔错。摆盘精致,皮蛋上洒满芝麻,但对我地来讲太辣,钟意四川菜的朋友可以一试。「响铃」打边炉必叫。呢间响铃都炸得唔错,有猪油香,唔腻唔会太油,满意。「珊瑚蚌」个样好靓

看看菜单,菜品十分丰富,足足两版。侍应推介炖汤系招牌。

花胶响螺炖猪尾汤
FB签到同分享即送一碟『三文鱼刺身刺身够新鲜,仲另外配一碟芥末豉油蘸料,用心。
三文鱼刺身
火锅调味料齐全
鲜鹅肠
麻辣溏心皮蛋
响铃
「珊瑚蚌」个样好靓,真系珊瑚色,浸水后会缩水三分一,甜甜脆脆,几特别。
爽脆珊瑚蚌
「沙爆鱼肚」浸水煮至软糯,打边炉啱晒
沙爆鱼肚
「竹笙」我最钟意!竹笙口感爽脆,网状质地令佢索晒啲汤汁,本身的鲜味加埋汤汁的浓厚,冇得顶!
竹笙
「安格斯牛肉」肉切的均匀,过一过水,10秒即刻捞起,肉质鲜嫩,不塞牙,酱料也不能掩盖牛本身的香气,很满意!
安格斯雪花肥牛
今餐真系大满足,呢间新铺冇令人失望
2017-01-05
花胶响螺炖猪尾汤