1K
2021-05-05 77 浏览
又到粮头嘅时候,又到肚饿嘅时候,唔食返餐好,真系冇颜面面对明天嘅工作。嚟到金马伦道嘅尽处,有间几骨致嘅日本餐厅,原来有Omakase食,啱晒会见十二道主角之前,就由白萝卜渍物同前菜打头炮。渍物系用柚子醋腌制,食落啖啖柚子嘅清甜,放置喺月弯型嘅碟上,雅丽脱俗前菜系汁烧八爪鱼,微辣嫩滑,确实开胃之后就嚟料,第一味系北寄贝,有啲酱汁铺住,更令佢爽滑无比。佢地啲寿司系用赤醋,感觉正宗啲又有诚意之后印象深刻啲嘅就系池鱼,新鲜到好似喺口入面游吓游吓咁,之后仲有味黄金池鱼,味道更浓更鲜,需以姜蓉伴食,系火与水嘅交融寿司上面加粒蛋,仲要好似班尼迪蛋咁流晒汁落块刺身度,真系好神奇,但唔好忽略下面块鱼,原来佢系右口鱼,而唔系左口鱼(平目鱼),即系鲽鱼,油香较为甘浓,真系冷知识呀今次真系几有惊喜,竟然好多款寿司比拖罗更耀眼,其中海胆军舰令大胃第一次有用海胆漱口嘅感觉,好冲击呀!同样冲击系蟹酱牡丹虾,虾蟹海底交战嘅烈况,喺大胃脷底重演最尾一道当然系最隆重,俨如娘娘下凡,不过唔系莲花,而系踩住樱花降世,带子鹅肝叠到摇摇欲坠,大胃赶紧送鹅入胃口,首先食到带子嘅鲜味,其后feel到溶化咗嘅鹅肝笼罩住整个寿司,果然系

前菜系汁烧八爪鱼,微辣嫩滑,确实开胃

「鮨」Omakase

最尾一道当然系最隆重,俨如娘娘下凡,不过唔系莲花,而系踩住樱花降世,带子鹅肝叠到摇摇欲坠,大胃赶紧送鹅入胃口,首先食到带子嘅鲜味,其后feel到溶化咗嘅鹅肝笼罩住整个寿司,果然系天上物

最后嚟个海鲜味噌汤作完结,竟然畀大胃喺虾头撩到半条手指咁大嘅熟虾膏,真系足料

师傅边整边分享同菜式有关嘅事,确实袋唔少嘢落袋㗎
2021-05-04
「鮨」Omakase