小編今日來到尖沙咀一間日本壽司店「神樂」🍣 由日本直運時令食材,主打親民價、以壽司為主的廚師發辦✨ 今日點了午市Omakase,包括有前菜沙律、茶碗蒸、刺身5點、壽司8貫、手卷1客、麵豉湯,師傳配合食客喜好,因而剔走小編不愛吃的銀皮魚,例如秋刀魚、沙甸魚、鯖魚等☺️ 來這裡品嚐一下入門級的Omakase吧😋刺身5點有「兵庫產真蠔」🦪,肉質非常肥美爽口,幾滴新鮮檸檬汁把生蠔本身的甘甜味帶出,入口啖啖肉,果然是「海牛奶」😍「紫菜拌拖羅大拖羅」🐟 入口油香豐郁,兩種不同的質感的拖羅融合起來,以海鹽和紫蘇葉增加香氣及味道層次,簡直是嶄新的視覺和味覺體驗✨「真鯛刺身」以醋啫喱提鮮,魚肉新鮮爽口☺️「慢煮八爪魚」肉質爽口,啖啖鮮甜又夠入味🐙 「火炙鮫魚」富油香而味道香甜味美🐟「壽司8貫」時令食材相當新鮮,包括有北寄貝 🐚、魷魚🦑、煙燻鰤魚、蟹肉海膽🦀 、黑鯥魚🐟、右口魚裙邊、海膽、帆立貝鵝肝,以下介紹返時令壽司Top 3之選✨1️⃣「黑鯥魚」屬時令食材,寒冷的冬季為最佳賞味期,產量稀少而相當矜貴,在日本被譽為跟喜知次齊名的極尚深海魚✨ 利用火炙帶出魚脂肪的油香,魚味十分鮮美,油脂亦豐腴,有入口即溶的感覺😍

2️⃣ 「火炙右口魚」肉質柔軟細膩,魚油特別濃重,帶點軟綿又鮮甜,香魚油緩緩滲出,濃郁甘香入口即溶,魚油拌在醋飯之中,魚油香會停留於口內,甘香鮮味令人回味無窮🥰

3️⃣「北海道海膽」味道極為鮮甜及香濃😍入口即化的口感真是令人細味其甘甜香腴的滋味,餘香繚繞不散☺️

🍽 :廚師發辦(午市)
👅好味指數:7.75/10
💰消費:HK$388+1/位
📍 地址:神樂 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號鋪
🈹推介優惠:N/A
2022-12-11 333 浏览
今日經過尖沙咀突然心血來潮想食日本嘢,於是入去一試。點了自選6件壽司定食 ($128),味道一般,沒太大驚喜。三文魚及火炙三文魚不算很厚,食得出鮮味,而每件壽司都塗了一層薄薄的日本醬油,所以一放上枱望落會覺得好juicy。軍艦的確有少少令人失望,紫菜不脆,咁啱小弟有點餓,而軍艦的size算係偏細件,所以頓時有點sad
今日經過尖沙咀突然心血來潮想食日本嘢,於是入去一試。

麵豉湯
2022-12-11
吃秋刀魚刺身的季節又到了,此店的Omakase 性價比唔錯,而且呢段時間吃Omaskase,仲可以吃到季節性的秋刀魚壽司之外,還有我最愛吃的海膽壽司、拖羅紫蘇葉卷、日本生蠔、白子、鮟鱇魚肝、象拔蚌刺身、吞拿魚腦天及蟹肉蒸蛋等等;其實大部都是我最愛的吃刺身已包括在內,實在十分滿足😋😜😍
象拔蚌刺身
  • 秋刀魚刺身
  • 呑拿魚腦天
  • 白子
2022-10-17 234 浏览
我不嬲都好鍾意食omakase🍣,最近發現咗呢間係尖沙咀嘅壽司店。Omakase 嘅價錢唔算太貴,而且份量滿滿,性價比高✨。師傅擅長用唔同嘅調味配搭食材,帶出食材嘅鮮味🤤,同傳統嘅手握壽司相比又係另一種風味,十分值得大家嘗試💯!Omakase🍣✨ $388 揀咗份量大啲嘅omakase,前菜有沙律🥗同茶碗蒸🫕,然後有刺身五品 🐟🐙(真鯛配柚子醬油啫喱,柚子醬油白子,慢煮八爪魚,煙燻獅魚及拖羅),同埋壽司八貫🍣(北寄貝,深海池魚,赤身醬油漬,黑陸魚,秋刀魚,海膽,松葉蟹海膽及炙燒帶子配鵝肝)。最後仲有麵豉湯🍜。整體份量唔錯,食完非常有滿足感💯 !以下係重點推介🤤:🐠真鯛配柚子醬油啫喱 整個omakase嘅第一款刺身就有驚喜。表面睇落去只係普通嘅真鯛,但係當咬開剌身,入面嘅柚子醬油啫喱就會爆開💥,為整件刺身增添酸味同鹹味😋。真鯛本身亦切得夠厚,口感十足🤩。大大增加我對接住落嚟嘅刺身同壽司嘅期望!🐟秋刀魚卷 秋刀魚而家當做,油脂豐富,以壽司卷嘅方式呈現十分適合💯。為咗配搭油脂嘅香味,師傅加咗紫蘇葉同埋醃蘿蔔絲。佢哋帶嚟嘅香味同甜味成功襯托出秋刀魚嘅魚香🥰,為整件壽司增加多一種層次感。🦀松葉蟹

Omakase🍣✨ $388

以下係重點推介🤤:

🐠真鯛配柚子醬油啫喱
整個omakase嘅第一款刺身就有驚喜。表面睇落去只係普通嘅真鯛,但係當咬開剌身,入面嘅柚子醬油啫喱就會爆開💥,為整件刺身增添酸味同鹹味😋。真鯛本身亦切得夠厚,口感十足🤩。大大增加我對接住落嚟嘅刺身壽司嘅期望!

🐟秋刀魚卷

🦀松葉蟹海膽壽司
師傅對於松葉蟹嘅份量絕不輕手,就咁睇張相好似松葉蟹仲多過壽司飯🥳。松葉蟹本身有種淡淡的甜味,同帶有甘香嘅海膽配搭出色🤓。

💸人均消費 ~$350 (二點後入座全單85折)
2022-08-04 433 浏览
食物好味,但壽司司傅態度奇怪及差,通常一入壽司店,會說歡迎,但沒有,點了omakase(廚師發版), 坐壽司吧,廚師一點交流也沒有,亦沒有介紹這道是什麼壽司,和一般壽司店相差很遠,我們稱讚食物好味時,一點回應也沒有,就算食物幾好味,感受其差,上到最後一款壽司亦沒有說這是最後一道菜,也沒有說再見及道別,就即刻跑出門外 ,反而服務員態度還好,不停加茶,不會怠慢,壽司師傳,不似其他日本店,說再見及多謝,態度差差差
2022-08-03 185 浏览
終到食到近期好出名的神樂Omakase,價錢經濟CP值超高!前菜:胡麻醬沙律,味道適中、爽口茶碗蒸,蛋不老,很滑口!生蠔:蠔有濃濃的鮮味,超級正!刺身亦非常新鮮,CP值超多一流!
2022-07-24 1786 浏览
🍪【#尖沙咀】神樂 Sushi Kagura💥$198自選10件壽司💥.【自選10件壽司定食】 (付沙律及麵豉湯) $198Optional 10 Sushi Set (Served with Salad and Miso Soup).坐bar枱,壽司師傅續件壽司上碟,感覺好似omakase叫咗好多魚壽司,魚香味重但唔腥,飯酸度啱啱好。壽司偏袖珍,食10件都唔係好飽,於是加咗【日式炸雞】($38),好好味!好似炸天婦羅。另外加咗隻【蠔】($50),味道幾鮮甜。餐廳另有omakase午餐,價錢$298起,唔少人都話係入門版omakase。.✧Sit by the bar tables and watch your chefs prepare the sushi. Sushi is served one by one, even when we opt for the regular sushi sets, much like the practice of how omakase is served. My choice has a strong focus on fish. The f
🍪【#尖沙咀】神樂 Sushi Kagura
💥$198自選10件壽司💥
【自選10件壽司定食】 (付沙律及麵豉湯) $198
自選10件壽司定食

坐bar枱,壽司師傅續件壽司上碟,感覺好似omakase
叫咗好多魚壽司,魚香味重但唔腥,飯酸度啱啱好。
另外加咗隻【蠔】($50),味道幾鮮甜。
✧Sit by the bar tables and watch your chefs prepare the sushi. Sushi is served one by one, even when we opt for the regular sushi sets, much like the practice of how omakase is served. My choice has a strong focus on fish. The fish presents a notable flavor profile and the slightest note of fishy taste is eliminated. One sad thing is that the sushi is very small and 10 pieces are still not enough to fill a stomach. Therefore we add【Deep-fried Chicken in Japanese Style】 ($38).
日式炸雞(上圖)
The tempura-like chicken tastes unexpectedly good. My boyfriend orders a piece of 【oyster】 ($50).
It is delightfully sweet. The restaurant also offers economical omakase sets starting from $298.
~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$269 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4.5/5
📍 神樂 Sushi Kagura
@sushikagura.hk
尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號鋪 (尖沙咀站 B2 出口)
Shop B, G/F, Kok Pah Mansion, 58-60 Cameron Road, Tsim Sha Tsui (Exit B2, Tsim Sha Tsui station)
🍪#hungrycookie_good
更多分類︰
🔺【地區 District】#hungrycookie_tsimshatsui
🔺【菜式 Cuisine】#hungrycookie_japanese
🔺【消費 Spending】#hungrycookie_人均300up
2022-05-02
日式炸雞(上圖)
2022-07-06 320 浏览
一年一度生日餐,同学相聚"神樂",14:00-16:00美味午餐,選了一个$388套餐每款试试,有沙律,面豉汤,日式蒸蛋,剌身5款,寿司8件及手卷,基有夠食。地方雖然不太大,有吧枱及2人枱,我们订了吧枱主厨即做即上碟可以即時介绍,但想近距離接近主厨吧枱请早预约才有位,魚生寿司新鲜味道很不错,个人很喜欢松葉蚧肉伴海旦寿司,馬分海旦,車子寿司即濑尿虾及鮟鏮魚肝入口即溶魚油味齒夾留香,最后師父送上自做味噌蒜头很香口,以上一顿日式生日钣很不错
2022-07-06
庆祝纪念
生日
  • 鮟鏮魚肝
  • 松葉蚧肉伴海胆
2022-07-03 308 浏览
選擇左十八件套餐,就多左好多其他除壽司以外既食物可以試。每一件壽司都好好食,每食一件都會讚嘆一番。呢度每一件壽司同食物都已經調好味,根本可以不用點豉油就可以直接食,而且我仲覺得有啲咸,要飲好多茶。除左海膽好鮮甜好creamy之外,蠔都好鮮甜creamy。中拖羅大拖羅無另人失望,仲可以食到腦天!腦天係吞拿魚頭頂既肉,口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極濃,入口即溶,而且瞬間發現腦天先係最正啊!拖羅都給比下去!餐廳環境一般,有啲師傅中間都會玩下電話,而且手指甲又有黑邊,感覺就唔係咁好。
選擇左十八件套餐,就多左好多其他除壽司以外既食物可以試。

2022-06-25
  • 真鯛
  • 拖羅
  • 腦天
係openrice 訂左2時入坐,因為係平日,坐到吧台,正常吧台要打電話訂坐低左之後職員介紹食omakase會有85折,我地2人就一齊叫左先黎左個沙律🥗再黎個茶碗蒸(蛋好滑,好夠味)之後廚師發辦前會問左我地有咩唔食,我男朋友唔食得蝦同蟹(咁岩有一款係賴尿蝦配蟹膏壽司)呢個好好味,係呢個位廚司轉左魚類壽司比佢(我無留意佢食咩😆)其中一樣係海膽壽司係我最愛我本身唔會太好食吞拿魚但因為好新鮮,所以我食到佢有一樣係紫菜包吞拿魚中間夾住紫蘇葉,紫菜好香脆,一咬落去,食到哂咁紫蘇葉吞拿魚同紫菜嘅味道成過過程既食物都好食不過我地未食完,仲有5道菜之時店員因為另外2台完要送上麵豉湯唔知係米因為要順便既關係比埋我地次序好似倒轉左同食食下壽司要飲個湯唯一係呢度唔好食物方面係滿意會再幫襯
係openrice 訂左2時入坐,因為係平日,坐到吧台
,正常吧台要打電話訂
先黎左個沙律🥗再黎個茶碗蒸(蛋好滑
,好夠味)
其中一樣係海膽壽司
係我最愛
我本身唔會太好食吞拿魚
但因為好新鮮,所以我食到

成過過程既食物都好食

食物方面係滿意
會再幫襯
用餐时段
2022-06-25 188 浏览
💁🏻‍♀️午市Omakase $350有五款刺身 八款壽司 及一款卷物 前菜🥗:茶碗蒸沙律 生蠔配柚子洋蔥 真鯛刺身 八爪魚刺身 螺 壽司🍣:海膽 拖羅 松葉蟹海膽 北寄貝 赤身 等等最推介✨:鵝肝帆立貝壽司 入口好香鵝肝嘅油香味 配埋帆立貝令我好想encore啊😋環境🍽:餐廳係貼地既日式裝修比較細 有吧檯可以望住廚師係你面前製作料理
💁🏻‍♀️午市Omakase $350
有五款刺身 八款壽司 及一款卷物
前菜🥗:茶碗蒸沙律 生蠔配柚子洋蔥 真鯛刺身 八爪魚刺身
壽司🍣:海膽 拖羅 松葉蟹海膽 北寄貝 赤身 等等

庆祝纪念
生日
  • 鵝肝帆立貝壽司
2022-06-25 211 浏览
一早喺open rice book 咗兩位店員亦都之前有同我講過如網上訂座係唔可以坐吧枱 其實都冇乜問題但係啲枱好狹窄 坐得迫夾其實我網上見到佢係有 Menu 可以散叫 我都冇諗住食Omakase 我哋問咗幾次佢哋散叫 Menu 店員都話Omakase 好啲好抵堅持唔俾個餐牌我哋 同一事情發生佢隔離嗰台客人直程嬲到走咗不過算啦 見店員誠意拳拳而最貴嗰個只不過係九百幾蚊 咁咪試吓囉叫咗兩個神樂 Omakase Set 首先我想講呢度嘅Service係好差係需要客人自己叫店員過嚟先會斟茶上菜速度亦都超級快根本唔係喺度enjoy緊廁所衛生環境惡劣店員亦都非常非常簡單咁介紹菜式完全冇講過產地來源 就咁同我講係海膽 我問佢係咩海膽佢話佢唔知要去問….er…..啲飯亦都好鬆散一夾就散頭盤五合一刺身已經算係五道菜 有兵庫縣真蠔 ,象拔蚌, 慢煮八爪魚, 鏗魚 及 石鯛魚刺身象拔蚌夠新鮮 慢煮八爪魚好入味完全唔韌蠔上面嘅酸汁太多 要減少啲先食拖羅紫蘇葉紫菜卷拖羅肥美入口即溶 但係我唔明白點解中間要加鹽呢個偏鹹 突出唔到拖羅嘅真味醬汁燒帶子刺身紫菜卷帶子有少少over cook 醬汁亦都唔係好突出醬汁煮
一早喺open rice book 咗兩位

醬汁燒帶子刺身紫菜卷
帶子有少少over cook 醬汁亦都唔係好突出

醬汁煮金木鯛魚鮫
呢個魚煮得幾好食好入味
但係我想問吓服務員有冇諗過應該要俾個碟我哋放骨 當時我哋只不過係有一個豉油碟 於是我放咗啲骨喺豉油碟 但係之後你亦都冇俾返嗰碟我 service 完全冇諗過

同一時間我哋都未食完佢已經上咗下一道菜

Overall 因為種種服務問題
我諗唔會再有下次
尤其係是係最初問佢攞散叫嗰個餐牌
2022-06-22 166 浏览
今日去咗試呢個$388嘅omakase,發現社交平台大神講得真係冇錯,神樂omakase真係性價比好高。$388+10%嘅set有五款刺身,八款壽司,同埋一款手卷。仲有沙律,蒸蛋,同埋麵豉湯。我最後食到好飽,連手卷都食唔晒😝雖然覺得壽司質素唔係試過咁多間日本餐廳之中最高,不過$388可以食到咁多野已經覺係over-achieved😆😆個人最鍾意嘅壽司就係(排名不分先後):1. 賴尿蝦壽司 - 蝦膏味超級濃,味道都仲會留喺個口到好耐,超正!2. 蟹肉海膽壽司 - 本來諗住海膽應該會搶晒蟹肉嘅味,但食完之後發現蟹肉味都好重,呢個有驚喜😊3. 金線錭 - 廚師有燒過,魚油好香。估唔到白身魚我都咁鍾意。而家好似星期一至四兩點後入座仲有八五折? 真係超級抵😋 打打下食評又覺得有啲肚餓…

個人最鍾意嘅壽司就係(排名不分先後):

2022-06-21 157 浏览
星期五下晝黎食個lunch set Omakase,店舖比我想像中細,舉目所見,高朋滿座,可見始終呢個價錢嘅Omakase都有一定嘅賣座力!前菜:沙律+茶碗蒸(完全不特別,茶碗蒸所用嘅材料係蟹柳,冇蟹味)刺身:真鯛蠔最正系個蠔,清甜爽口堅魚紫蘇拖羅帆立貝壽司八貫:蝶魚北寄貝好新鮮爽口金線鯛赤身池魚瀬尿蝦+蟹膏海膽銀雪魚卷物湯總結:~hk$400在尖沙咀吃一個有如此多項items的Omakase,整體感覺經濟實惠,食物也不俗,不過沒什麼驚喜不過不失,叫做一試無防。
星期五下晝黎食個lunch set Omakase,
店舖比我想像中細,
舉目所見,高朋滿座,
可見始終呢個價錢嘅Omakase都有一定嘅賣座力!

刺身
真鯛
最正系個蠔,清甜爽口

堅魚

賴尿蝦
銀鱈魚
2022-06-17
2022-06-15 133 浏览
滿心歡喜諗住book 生日食omakase, 用openrice book左位,過幾日神樂打黎話booking時段已爆,要改日子,好啦改左另一日兩點, 但當日神樂打黎話係約左兩點半。 亂到喊,但朋友又就唔到,自己又唔舒服,想再改,神樂個電話打到爆都唔通,就放棄了。神般繁忙既餐廳,我應該冇緣份。

神般繁忙既餐廳,我應該冇緣份。