2023-07-18
唔知系咪心理影响,一年热过一年! 但年年都系咁过! 天气实在太热,以前都唔会揸住杯沙冰边行边饮,依家都多咗揾吓D沙冰店,变成连去餐厅都睇吓有无沙冰,有沙冰会加分去帮衬!Amitie Kitchen 当然市打西餐唔系主打沙冰,但佢地有芒果沙冰提供之余质素又唔差,而我又唔想系条热甩甩嘅厚福街揾沙冰餐厅,于是快快冲上去帮衬.点咗份两人set dinner,前菜拣选香煎美式蟹饼配蜜桃莎莎,是日餐汤野菌浓汤,主菜有老虎虾配海胆龙虾忌廉汁意大利面,12安美国顶级肉眼扒,甜品芒果雪糕窝夫.当然要点杯冻冰冰嘅芒果沙冰啦.煎蟹饼煎到好似粒带子,切开即刻见到满满蟹肉,蟹肉鲜甜又有少少煎香,前菜满分.习惯食西餐饮西汤,有个餐包更加满足,Amitie Kitchen 不单只有餐包,仲系牛角包,而且牛角包有温度,唔系冷冰冰餐包一个,哩D细位都咁贴心,当然又再加分啦!芒果沙冰够浓味,沙冰打得超幼滑,甚至口感有D似雪糕㖭,一入口,冰冻凉快! 爽死!原来好多人都唔知边个系白种元,啱啱上 YouTube 先知道原来早排白种元哩过楼下厚福街揾美食,可惜佢无上嚟帮衬㖭!
当然要点杯冻冰冰嘅芒果沙冰啦.