2022-08-27 435 浏览
台风天过后,同朋友系荃湾广场睇完戏,就系附近揾间餐厅食晚饭,系附近揾到间隐世居酒屋,餐厅内里四周均贴满日式海报同日式嘅灯笼吊灯,环境同灯光都感受到日本居酒屋嘅气氛。餐厅有两层,上层可以玩游戏机,也可以掷飞标,同时也有小部份桌游,仲可以玩骰盅,好适合约埋一班朋友一齐玩。食物方面有日本直送飞机鱼、串烧、烧鸟、串扬、玉子烧、烧物、炸物、新鲜刺身、佐酒小食、锅物、食事等提供,选择都几多。▪️松叶蟹肉玉子烧 $88松叶蟹肉鲜味,玉子好嫩滑,蛋味香浓。配埋葱同萝卜蓉一齐食口感更丰富。▪️伊佐木刺身 $348日本直送原条季节鱼,本身想食岛鲹(池鱼),可惜卖晒。咁我就试啲自己未试过嘅伊佐木,我都系第一次食呢种鱼,可以选择烧鱼或者刺身,我拣咗刺身可以突显到鲜味。伊佐木鱼味香浓,味道鲜甜,加埋柚子酸汁一齐食,更可以提升鱼味,我同朋友食都停唔到口。加埋辣萝卜容、姜蓉、葱花一齐食,食落更充满层次。值得推介😋▪️串炸鸡肝 $25炸过嘅鸡肝外皮好香脆,鸡肝食落好粉嫩,加埋酸甜嘅酱汁特别惹味。▪️白鳝(串烧)$52我好钟意食白鳝,每次见到都必点,白鳝皮脆,鱼肉食落弹牙,加上少少柠檬汁更可提升鱼嘅鲜味。▪️牛肋筋(串烧) $2

▪️松叶蟹肉玉子烧 $88
松叶蟹肉玉子烧

▪️伊佐木刺身 $348
加埋辣萝卜容、姜蓉、葱花一齐食,食落更充满层次。
值得推介😋
伊佐木刺身

▪️串炸鸡肝 $25
串炸鸡肝

▪️白鳝(串烧)$52

▪️牛肋筋(串烧) $28
牛肋筋味道香浓有嚼劲,加入少少柠檬汁可减低油腻感。
白鳝、牛肋筋(串烧)

▪️清酒煮大蚬 $98
呢个一放上枱嘅时候就要预备定相机,店员会先开炉,待清酒沸腾后会系清酒上面点火造成火焰嘅效果,视觉效果一流。跟住店员会将大蚬放入锅。待大蚬开盖之后就可以马上食用,每粒大蚬都胀卜卜,味道好鲜甜,连埋带甜嘅清酒一同食用更美味。我地食完蚬之后,连埋锅里嘅清酒都饮晒😋。
清酒煮大蚬

▪️照烧日本火箭鱿鱼筒 $128
大大只鱿鱼味道鲜甜,食落爽口弹牙,照烧过之后特别惹味。
照烧日本火箭鱿鱼筒

▪️自家手作梅酒(杯)$58
梅酒系自家制嘅,带甜味,易入口,朋友饮完都觉得唔错。
自家手作梅酒(杯)

值得一提,餐厅可以每位$199 生啤/黑啤/清酒无限时放题,好适合相约朋友一齐嚟开怀畅饮。

除咗可以酒放题之外。我要推介呢度嘅日本直送原条季节鱼,现时期间限定推介有,伊佐木(鸡鱼)、金线鲷(红衫)、莲子鲷(波𫚭)、岛鲹(池鱼)、鲂𫚒(飞角鱼)。全部都系由日本飞机直送。

2022-08-25
松叶蟹肉玉子烧
伊佐木刺身
串炸鸡肝
白鳝、牛肋筋(串烧)
清酒煮大蚬
照烧日本火箭鱿鱼筒
自家手作梅酒(杯)