2019-02-06
一点放饭同同事去左位于铜锣湾登龙街既面馆皇食饭,1点左右门口已经有4至5个人排紧队,等左10-15分钟左右已经可以入座。店面比较细同狭窄,座位有D迫,一进店已经闻到一阵阵药膳既味道,几乎每人都叫佢既招牌药膳刀削面。我叫左宁波醉鸡罐汤刀削面(58元)再加杯冻豆浆,价钱尚算合理。佢会分开一碟醉鸡同埋一锅刀削面,醉鸡有成只鸡脾配自先家汁酱调味,肉质好滑,再带一点酒香,十分惹味。刀削面用热锅盛住,个锅好滚出晒烟,食既时候都要好小心唔好触摸热锅,正因为够热,令刀削面唔会过硬或过软,非常烟韧,份量岩岩好。药膳汤底有好香浓既药材味味道唔错,汤底加有少许配菜,就算食晒成只鸡脾感觉唔算油腻。另外,我同事叫左个口水鸡刀削面(58元) ,面底一样,不过口水鸡就偏辣,吾怕辣既朋友可以一试,几够味!总括,我比较推介佢既药膳刀削面,面底我试过米线觉得未熟而且偏硬,想拣间接地小店既话不妨一试!
宁波醉鸡罐汤刀削面