2015-05-11
上环真系一个美食云集既地方,上篇先分享完一间楼上西餐后,今次就分享世瑛大厦内的一间西班牙私房菜。.餐厅内座位不多,如果想黎食最好就预先订位,西班牙私房菜晚餐 $520/位,共七道菜 (不设加一收费)。.餐厅内的布置颇骨子,以挂上一些画作和装饰为主;还有那开放式厨房,可以一睹厨师们的厨艺。.Pa Amb Tomaquet (蕃茄多士)一坐下先端上这个蕃茄多士,焗至松脆的多士上放上些蕃茄蓉和香草,味道酸酸的很醒胃。.另外餐厅也提供橄榄同薯仔小食,小妹食了薯仔的也颇好味。.Grilled Cuttlefish with alloli Potato sabor (白酒煮墨鱼粒 配意大利蕃茜蒜头酱)将墨鱼切成方形一粒粒后再拎白酒同香草炒香,咬落爽口弹牙,配埋蕃茜蒜头酱,很滋味呢。.Garlic shrimp (橄榄油蒜片虾)一上桌那股蒜香已令人垂涎三尺,用上大量蒜片、橄榄油和大虾所煮,上到台仲系超级热辣辣,内里有八只已去壳大虾,食落啖啖肉又爽口弹牙,放埋大量蒜片同食真系好好味!.Potato Sabor (薯片捞半熟蛋)西班牙小食,将薯片和烟肉伴上半熟蛋同食,第一次品尝这味道,食食下又觉得几好味
Pa Amb Tomaquet (蕃茄多士)
橄榄小食同薯仔小食
Garlic shrimp
Potato Sabor
西班牙小食,将薯片和烟肉伴上半熟蛋同食,第一次品尝这味道,食食下又觉得几好味,佐酒一流。
Wild Mushroom Soup
呢个蘑菇汤比较特别既系上面既泡系用蛋白打成,而底下就系蘑菇汤,不过质感未算好滑,味道可以再浓点,感觉味道就系同平时饮开既有少少唔同。
Fruits Sorbet
中途先黎个雪芭清清味蕾,味道清甜。
Seafood Paella
呢度既海鲜炒饭用上鱼汤及虾汤熬制后再拎去焗;而且份量都好大啊,一大镬内有虾同蚬肉,食落味道浓郁惹味。
最后有自家制既Tiramisu同红莓雪糕。
Tiramisu Foam
Homemade Ice-cream
整体黎讲食物都几好味又特别,就是价钱稍高了点;而餐厅的开放式厨房,煮食时油烟味满重,抽风系统唔够,希望店方能改善一下。