2023-03-19
今晚经过上环区收工,发现一间位于上环地铁站附近嘅西班牙私房菜。 由于楼上舖,面向大马路,地方环境不错,而且气氛非常舒服, 播上轻快音乐,另人感到心情好放松。店员服务周到,先为我们递上开水,之后送上一客西班牙经典嘅头盘,用番茄酱、橄榄油 和蒜头做配搭嘅多士,蕃茄蓉新鲜香甜,而且面包入口非常松软,简单美味。由于非常肚饿的关系,店员推介我哋食餐厅最好味既菜式之一墨汁海鲜饭。 主厨用咗大量海鲜汤去炆煮, 所以鲜香味十足,而且入口口感适中,不会煮得太淋或太硬,食材用料份量十足,配上鱿鱼圈和带子,海鲜味道非常新鲜爽弹,再加上墨鱼汁鲜味, 高质和完全没有违和感,值得一试。黑椒烧春鸡配西班牙火腿, 又系非常之出色嘅菜式, 用慢煮方式来烹调, 入口鸡肉鲜嫩,非常多汁。 再用特制嘅橄榄油和黑椒既汁, 配搭鲜甜味十足嘅灯笼椒和卜卜脆嘅炸蒜片, 入口好有层次。最后点咗 Churro 西班牙小食, 主厨洒上肉桂糖于油炸面包棍上,再配搭热朱古力酱,以 72%嘅黑朱古力去调和口感, 入口不会过甜之余,完全可以感受到黑朱古力嘅甘甜味道。