2024-03-18
📍 壹.01观塘不嬲多野食,今次要介绍既系海日升中心入面既一间台式餐厅,价钱非常亲民,下午2:30后仲做紧follow 即享9折优惠,真系好抵食!🐽蜜汁紫菜排骨饭份量相当惊人!!!块炸猪扒劲大块,大过我块面~炸得好酥脆,炸粉唔太厚~虽然猪扒唔系厚身,但胜在食落啖啖肉;配埋佢既蜜汁,味道甜甜地👅放左一层既紫菜,捞饭食一流🫕熔岩蛋之恋其实就系拉丝芝士火腿蛋饼😆饼皮好薄身同时煎到脆口;做到拉丝既效果,好打卡able!味道会偏咸,连同火腿一齐食又几match🫶正既系有海量既千岛酱,好邪恶😈呢样必试!🍱台北夜市小食拼盘小食有齐三款:盐酥鸡、花枝丸同台湾肠,一次过满足我三个愿望😌花枝丸好大粒,食落弹牙;台湾肠好脆皮,食到啲蜜糖味;反观之下,盐酥鸡就略嫌失色,虽然份量多,但炸得比较干身🫣但整体嚟讲拼盘嘅性价比算高🥪脆炸鲜奶卷•古早芋泥二文治炸鲜奶卷真心正!做到流心嘅效果,味道而不腻,好浓郁嘅奶香味~要趁热食🤣而二文治就系用两块夹心饼夹住绵密既芋泥,食落有种外脆内软嘅效果🥢牛肉汁煮风琴豆腐豆腐完美吸收晒啲牛肉汁🧽好入味!每啖都充满牛肉既味道👅但味道偏咸,最好就配饭一齐食~🥥爆珠马蹄椰子水椰子水几清爽,
🐽蜜汁紫菜排骨饭
牛肉汁煮风琴豆腐
🥢牛肉汁煮风琴豆腐
爆珠马蹄椰子水 & 仙草双柠冬瓜茶
🥥爆珠马蹄椰子水
椰子水几清爽,椰子既味道算浓🌴可以解一解油腻感~而爆珠口感似珍珠,几烟韧!
🍋仙草双柠冬瓜茶
柠檬同青柠嘅味道互相结合,味道酸酸地;配合以冬瓜茶嘅甜味,中和翻双柠既酸味,饮落几fresh😆
⭐️好味指数:7.8/10
📍 壹.01 (观塘)
观塘骏业街56号中海日升中心2楼D号舖