2024-10-06
如果要拣一间坐得舒服,服务又好,嘢食又有特色嘅,有时真系无奈地要去一啲同地铁站有啲距离嘅地方。今日喺观塘,行去丽港城方向中间有一间酒店,一一楼有一间静静地,有啲特色嘅潮州嘢食,见佢格调唔错,就想去一试究竟。潮州冻蟹:一开始侍应推介,今日返货,果然系冇介绍错,一嚟到无论系蟹肉和蟹膏都好新鲜。我其实唔系好食得好腥嘅嘢,但系竟然冇腥味,而且好饱满。特别叫咗个潮州粥同佢夹住食,有惊喜!卤水墨鱼:依样嘢出名几贵㗎,但系我都几钟意,所以见佢喺个橱窗望落去几新鲜几靓,就试吓。坦白讲佢嘅煮法唔系好特别,所以惊喜我只能比5分。但系佢又份量几多㖞,呢一个我都觉得如果你钟意食嘅话可以一试。豉油王鹅肠:呢个嘅煮法都系正常发挥,但系又系份量取胜,我发觉呢间酒楼都系以份量见称,性价比唔错!蒜香蒸扇贝:呢个又系店员推介,正常价钱,而且送饭一流,即刻叫咗你食咗碗大嘅靓仔,大满足!