2011-12-20 46 浏览
听见人哋话食物同健康有好密切嘅关系,咁再进一步,我觉得美食对心灵嘅健康有更大嘅关连。食物未必一定要贵先叫美食,平平哋,但可以令自己食得满足嘅已经好足够。呢次系第二次帮衬新明发,今次目标好清晰,就系要试盅头饭同点心。章鱼肉饼饭,portion唔算大,$21一盅。豉油已放枱面,可以任加。饭够哂新鲜热辣,加啲甜豉油,连埋肉饼一齐食,口感味道一流。再加啲我最爱嘅辣油,够哂刺激。终于明白点解咁多人一坐低就嗌盅饭。烧卖,大大粒,只系$12碟。馅料方面,以猪肉为主,但亦有少少虾。虽然有啲肥肉,但绝冇油腻感,反而令肉更松软。口感之外,味道亦相当鲜味可口,确系令人回味。虽然呢度价钱优惠,但睇得出佢哋冇将货就价,要低成本咁去将一啲普通嘅食物变成美食,唔系更加考功夫吗?相比起其他以为卖平少少,食物同服务差就系应份嘅食店,呢度确系值得一赞。
章鱼肉饼饭,portion唔算大,$21一盅。
章鱼肉饼饭
烧卖,大大粒,只系$12碟。
大大粒烧卖
2011-12-19