2023-08-24 13 浏览
炭火地鸡🐔一间位于铜锣湾永光中心嘅高质日式备长炭串烧店。入去感觉环境舒适,完全冇油烟味。啲嘢食好特别😍几乎全部可以俾满分💯 1️⃣提灯 即系我手上揸住呢串 ,系母鸡嘅 输卵管、卵巢同已受精嘅鸡蛋黄,食落感觉似糖心蛋同粉肠,当然佢个味都调得好好。2️⃣汁烧和牛牛肋肉 牛肉嫩滑juicy3️⃣牛舌 食落感觉同和牛肉差唔多 爽口弹牙4️⃣甘口嘉美鸡全翼 烧鸡翼我钟意食 将鸡皮D油份烧干 烧到金黄酥脆 鸡翼尖咬落似食猪油渣嘅味 好有惊喜5️⃣豚五花腩鹌鹑蛋 豚肉嘅油分啱好同蛋黄中和 既唔觉得油腻又唔干 绝配 6️⃣鸡肝酱多士 鹅肝酱就食得多,鸡肝酱第一次食 感觉佢会比鹅肝更加细滑 配埋脆多士 一个字 正👍7️⃣焦糖番薯配雪糕 雪糕系云呢拿味 番薯上边层焦糖脆脆地几特别 8️⃣薯仔沙律 有只半熟蛋喺上边 加埋蟹子9️⃣烟熏鸡火腿他他 鸡你试过生食未?我就第一次😏烟熏鸡嘅味食落似三文鱼 加埋一只生蛋 搅拌后包紫菜丶葱同芥辣 入口有层次感 推荐🔟浓香鸡汤素面 话说呢个汤真系好浓郁 素面爽口弹牙 面头仲铺咗一层滑蛋 1️⃣1️⃣蔬菜类 叫咗秋葵丶甜粟米丶翠玉瓜
2️⃣汁烧和牛牛肋肉 牛肉嫩滑juicy
3️⃣牛舌 食落感觉同和牛肉差唔多 爽口弹牙