2024-09-24
坊间唔少餐厅都有做点心放题,但呢间位于中环IFC嘅「唐述」推出嘅点心放题Brunch($588+10%/位)绝对系我去过其中一间最高质嘅!餐厅位于交通方便嘅IFC,呢度嘅海景超靓、装修同餐具都好精致,最加分嘅系店员服务态度非常殷勤。个Brunch系fix左一份前菜同埋一碗汤,再自选一份主菜,而点心同埋甜品就任叫任食嘅!前菜摆盘10分精致,当中嘅烧带子、腌生虾同埋蛏子都非常鲜甜!主菜方面,我同女朋友当日都拣咗葱爆龙虾:虽然只龙虾份量唔系好大,但系香气扑鼻,而且龙虾肉爽口弹牙,令人一试难忘!点心方面,每一款都各有特色!我最钟意嘅系虾饺、烧卖同埋小笼包,因为佢哋唔单止卖相好吸引,食落去更加系非常好味!除咗Regular嘅点心之外,我哋亦都可以任叫干炒牛河、鱼蓉粥等饱肚之选。呢两款都好好味,而且上嚟嘅份量唔会话太大,如果想浅尝嘅话都系非常适合嘅!甜品方面,每一款都造型满分。我个人最钟意嘅系贵妃玉露,用咗好甜嘅碌柚同埋石榴去整,唔会太甜得黎仲好refreshing!总结:唐述嘅weekend branch真系非常高质,每一样食物我都好钟意,有机会会再嚟!