🌟餐厅:鮨政 x 大湖📍地址:铜锣湾京士顿街9号Fashion Walk地下H2B号舖💰价位:~$800⏰营业时间:星期一至日12:00 - 21:00📱电话:3108 2191厨师发办既日本餐厅近年系香港越开越多,标榜住Omakase旗号,定价当然相对较高~有冇谂过可以用超亲民既价钱享受超高CP 值既正宗日本Omakase料理+优质清酒?系咪好吸引呢!!今晚朋友就带我试呢间位于铜锣湾全新开业既Omakase餐厅 - 「鮨政 x 大湖清酒」,餐厅系由超过10年经验及曾远赴日本筑地任职Omakase料理厨师既年轻主厨 - 政师傅主理!特别一提,呢间「鮨政 x 大湖清酒」另一个特色就系联乘有350年历史既大湖清酒,始于1672年,于日本伊吹山下诞生,透过滋贺县传统手工既酿酒工艺,严谨细致酿制出高品质手工清酒!其中大湖特别纯米酒更连续多年获得伦敦清酒比赛既最高荣誉(白金奖),米甘味持久,口感醇厚,重点系定价非常亲民,与「鮨政」理念相当吻合,故此联乘合作打造呢一间「鮨政 x 大湖清酒」!餐牌中最便宜既厨师发办八贯寿司定食只需HK$198,价钱定位真系超亲民!!而我地今晚就拣咗最矜贵个款HK$4
🌟餐厅:鮨政 x 大湖
💰价位:~$800
⏰营业时间:星期一至日12:00 - 21:00
📱电话:3108 2191

餐牌中最便宜既厨师发办八贯寿司定食只需HK$198,价钱定位真系超亲民!!而我地今晚就拣咗最矜贵个款HK$498 Omakase 套餐 及 HK$298 清酒配餐,今晚仲有幸获政师傅SERVE,SO NICE~

🌟HK$498 Omakase 套餐🌟 + 🍶HK$298 清酒配餐🍶

Omakase 套餐有齐前菜、刺身、烤物、寿司、汤品、甜品,真系超丰富超满足!
🔹水云醋物
🔹茶碗蒸
🔹矶煮鲍鱼
🔹甘鲷立鳞烧
🔹刺身三款 (八爪鱼、赤虾及吞拿鱼中拖罗)
🍶清酒: 大湖大吟酿

💟师父以精致巧手既日式前菜揭开序幕~摆盘卖相好吸晴,食材新鲜,我最钟意矶煮鲍鱼同甘鲷立鳞烧!
❇️矶煮鲍鱼,师父即席以烟熏熏制,仪式感十足!够哂入味之余,口感亦好爽弹,相当出色~
❇️甘鲷立鳞烧,制作过程非常讲求油温控制,绝对系心机菜式!鱼鳞够酥脆,鱼肉滑顺而保持鲜嫩及鱼油香气!
🍶餐厅安排左大湖大吟酿配合呢几款前菜,入口比较清爽而唔会太浓郁,保留淡淡清香既米味,岩哂用黎搭配前菜~

🔹深海池鱼寿司
🔹甜虾寿司
🔹真鲷寿司
🔹文甲鱿鱼寿司
🍶大湖纯米大吟酿

💟手握寿司更能突显师傅精湛既江户前料理技术!
我地先品尝味道比较清新既鱼类,特别钟意佢地既真鲷寿司,味道清淡优雅,肉质鲜甜富有弹性,必试!!
🍶餐厅今次安排左大湖纯米大吟酿配合呢几款寿司,入口同样地比较清爽,酒味唔会太浓,搭配白身鱼超夹啊~

🔹𫚕鱼寿司
🔹灸烧右口鱼边寿司
🔹穴子寿司
🍶大湖特别纯米酒

💟开始进入我最钟意既环节~鱼脂味丰富既鱼系我既最爱!
超钟意佢地既灸烧右口鱼边寿司,经火灸后渗出鱼油,香气扑鼻,入口即溶好满足~
🍶餐厅就提供左大湖特别纯米酒呢支得奖既清酒配餐~不愧为得奖作品,入口味道够哂香浓醇厚,仲带点清甜,好夹用黎配搭鱼油味充足既鱼肉!!
🔹飘雪红酒鹅肝吞拿鱼大拖罗寿司
🍶大湖特别纯米酒 (生原酒)

💟餐厅另一主打既菜式~本以为会以一个吞拿鱼大拖罗寿司作结,师父随即拎出一件经红酒渍制既鹅肝,刨出一丝丝鹅肝碎洒上寿司,好浪漫既飘雪效果,令人惊艳!!绝对系打卡位!!浓浓油香既鹅肝搭配吞拿鱼大拖罗呢一个组合,够晒邪恶,入口每一啖都系浓浓嘅油脂味,超正,大推!!
🍶餐厅更特别安排左大湖特别纯米酒 (生原酒),入口更米香味比之前几款更浓郁及厚身,用黎配呢一个油香味爆登既寿司,简直系绝配~

🔹三色杯 (海胆、拖罗蓉及三文鱼籽)
🔹汤物
🍶大湖 本酿造

💟呢款三色杯卖相及制作方法够哂精致,打卡一流~师傅将厚厚既海胆、拖罗蓉及三文鱼籽逐层铺上,视觉效果100分,海胆及拖罗蓉入口够哂甘香鲜甜又绵滑,加埋三文鱼籽,口感一流,好满足!
🍶餐厅就提供大湖 本酿造搭配呢款三色杯,口感顺滑香醇,仲带点余韵添啊~
🔹飞雪鹅肝芝士豆腐
🍶大湖 梅酒

💟最后当然系我最期待既甜品时间啦haha!师傅奉上自家制作芝士手工豆腐,入口够哂香滑及绵密,上层再加上红酒鹅肝碎,口感更加滑顺,味道更加香浓,超正!!真系谂起又想再食!!
🍶餐厅最后安排左大湖 梅酒作结搭配呢款甜品,梅酒清新带点微酸,解腻一流,口感顺滑香醇,为呢一餐丰富既料理划上一个完美既句号!
———————————————————
😋味道:4.5/5
🏢环境:4.5/5
💁🏻‍♀️服务:4.5/5
💵价钱:4.5/5
🤟🏻性价比:4.5/5
———————————————————
👅整体小总结
Omakase食材新鲜且品质上乘,而且主打江户前omakase ,价钱定价同CP值均极高!!
另一个亮点就系呢度既清酒配餐同样好出色,价钱亲民之余仲搭配咁多款清酒去品尝每一道Omakase 料理,好味之余又学到品酒技术,大推!

每次食Omakase,其中一个享受地方就系同师傅既互动交流,年轻既政师傅风趣幽默,仲会同客人详细地讲解每一种食材及来源,态度超nice 而且笑容满面,够哂亲切,大推呢一间新晋Omakase店!

如果大家都想黎叹返个咁高质既omakase就记得要先致电预约呀!
2023-02-06
用餐时段