2022-07-21
对上次食蒸气火锅已经系几年前嘅事啦🙈 今晚终于揾到同路人一齐食啦😋 餐厅好近地铁站 一出行3分钟就到😛 我地一入到餐厅 店员先帮我地用蒸气高温消毒晒啲碗碟筷子餐具等👍🏻👍🏻好衞生🤩 店员好热心咁介绍唔同嘅menu 里嘅唔同特色海鲜🦞 最后我哋拣左尊贵海鲜套餐 $419@😋 同埋 蓝妹($39)& 1 壶水蜜桃汁($58)🤤 店员好热心主动帮我哋蒸逐款海鲜 同介绍每款海鲜嘅特式 睇得出每位店员都好专业 好熟悉海鲜🦞 唔同嘅海鲜所蒸嘅时间都有所不同 真系大开眼界&口福😃😆✨餐厅教路 食海鲜 要由淡到浓味食起同埋呢度好特别系用竹篮代替不锈钢蒸炉盖 店员话咁样蒸法 可以吸走多余嘅腥味 更加能保持海鲜嘅鲜味 每日都会清洗竹篮 确保干净 唔会发霉👍🏻1️⃣日本野生赤虾平时食开赤虾刺身多 第一次食清蒸赤虾😝虾头爆多虾膏🤩🤩😋 赤虾肉质较软腍 无虎虾咁爽口 但味道就较鲜甜😋😋 2️⃣台湾九孔饱鱼上碟既时候仲识郁 劲新鲜😍😍鲍鱼蒸完之后都冇缩水👍🏻👍🏻口感鲜甜 带嚼口😋😋3️⃣纽西兰刀具蚌 口感有嚼口 😋😋胀卜卜 好鲜美😋😋 4️⃣大西洋野生青口份量大大只 好有海水味😋 够晒新鲜✨5️⃣ 日本大元贝 蒸到岩岩好 里面岩岩熟
对上次食蒸气火锅已经系几年前嘅事啦🙈
外形圆圆饱满 色泽带粉嫩 真系好似圆月咁😝😆
味道重海水味 偏咸 唔洗沾酱汁都好够味🤤
7️⃣澳洲青年龙虾
好lucky 食中 重皮虾😆😝
(平时重皮蟹 即系岩岩换新壳有双重壳皮;龙虾原来都会有换壳 有两层皮)
龙虾蒸完可以用工具 原条挑起黎食🤩
海虾口感好饱满 爽口😆 加上有重皮食落更加爽脆鲜甜😋😋👍🏻
8️⃣太平洋馒头蟹
终于到重头戏两位主角之一🤩
相比肉蟹 馒头蟹较少肉 肉质一梳梳☺️
但鲜甜味道真系无得弹🤤🤤😋 超鲜甜😋
9️⃣野生膏仔蟹
未蒸前已经见到劲多膏🤩 蒸完之后啲膏爆多🤩🤩 好鲜甜 好满足🥰🥰🥰
而且蟹钳都有肉食😋😋 肉质较实身
🔟有机蔬菜篮
食完鲜甜嘅海鲜 食返啲清新嘅蔬菜
平衡下☺️☺️ 蔬菜都分左唔同时间蒸
每款菜 蒸到岩岩好 仍保持翠绿😍
🍚 粥底
一开头店员已经放左啲米、粟米粒、猪肉落锅底 当蒸完啲海鲜 所有海鲜嘅精华就流晒落个锅底😚☺️☺️
整锅粥有齐晒海鲜嘅鲜味 加埋啲葱花&菜脯🍃
啲粥煮得好绵 好浓郁☺️☺️