餐厅: 聚來車仔麵
资讯:

黎到深水埗呢间聚来车仔面,铺头细细,感觉似系家庭式经营既小店,入面既菜式比我想像中多,除左车仔面之外,仲有好多唔同既小食,而且店员感觉好亲切,食到最后仲同其中一位姨姨倾左两句😙我地赞佢地啲野食整得好食啊,跟住个姨姨答翻我地,最紧要你地觉得好食,你地话好食我地就最开心😄听完之后即刻对呢间铺头既好感度又提升左☺️1⃣️金菇+冬菇粗面($31)(秘制辣酱中辣)(腩汁)呢度主打无味精,汤底拣左要腩汁,味道比较淡,另外辣酱系另外装系只羹到既,辣酱几够辣,伴随住蒜香,唔错👍冬菇大大粒,咬落有汁🤤仲有佢啲份量都几多,冬菇有成四大件,金菇同埋面都好多。  2⃣️猪红+手打鱼肉油面($31)(秘制辣酱中辣)(沙嗲汁)猪红有大约五粒,然后手打鱼肉有四件,油面份量都系好多。猪红冇乜味,而手打鱼肉系鲮鱼肉,食落唔算系好爽口弹牙,但系都算几滑几有咬口。呢款汤底拣左沙嗲汁,个人觉得沙嗲汁好味过腩汁,呢度既沙嗲汁几香同埋配埋辣酱食成个汤底更加惹味😋  3⃣️招牌鲜煎饺子($40) 呢度既饺子有得拣韭菜饺或者椰菜饺,仲有得拣双拼添。今次我就拣左双拼。椰菜饺入面既料除左有椰菜之外,仲有啲木耳,食落好爽脆。而韭菜饺既韭菜同猪肉既比例啱

1⃣️金菇+冬菇粗面($31)(秘制辣酱中辣)(腩汁)

3⃣️招牌鲜煎饺子($40)

招牌鲜煎饺子
呢度既饺子有得拣韭菜饺或者椰菜饺,仲有得拣双拼添。今次我就拣左双拼。椰菜饺入面既料除左有椰菜之外,仲有啲木耳,食落好爽脆。而韭菜饺既韭菜同猪肉既比例啱啱好,唔会食落好肥腻,韭菜份量亦都够,够味。好欣赏呢度既饺子系,呢度既饺子啲皮好够薄,煎出黎个底系真系薄脆😲而且咬落juicy。

4⃣️秘制辣鱿鱼($35)
秘制辣鱿鱼
呢个比我想像中好食!鱿鱼面头覆盖满沙嗲酱,仲有少少花生碎同埋蒜蓉粒系面,超级惹味,而且酱汁好浓稠,每条鱿鱼都沾上酱汁,个酱汁有啲似平时出去食串烧既时候既沙嗲酱。辣度好足够,个人觉得呢个既辣度比起车仔面既中辣更加辣🌶️但系辣得黎好惹味!超级推荐呢个鱿鱼🦑除左酱汁好正之外,呢度既鱿鱼都好爽弹,仲有好多添😚

5⃣️蒜泥白肉($28)
蒜泥白肉
呢个比较普通。肉系好薄切既,食落冇咩肥腻既感觉,虽然佢肥瘦既位置各半,但系食落都系有啲干,同埋个人觉得蒜味唔够重,如果蒜泥份量再澎湃啲会更好。

6⃣️爆浆阿华田西多士($33)(转朱古力榛子酱+$2)
爆浆阿华田西多士
成餐既重头戏🤩上到枱已经期待感满分💯西多士上面洒满阿华田粉,劲邪恶😈中间系朗下朗下既炼奶,超满。一切开,啲炼奶就系个缺口到流晒出黎🤤即刻吞左啖口水🤭西多士既外层系脆脆地既,入面够松软,夹层有得拣要传统既花生酱,或者转朱古力榛子酱,个人觉得阿华田配朱古力榛子酱会好夹,所以就转左,事实证明,呢个决定系冇错既😌阿华田粉、朱古力榛子内层、流心炼奶,呢三样野加埋完全系冇得输。
招牌鲜煎饺子
秘制辣鱿鱼