2018-05-21
系百无了赖嘅星期六去左远离繁嚣嘅跑马地半山行吓。正因为隔涉先至可以喺呢度感受到平时冇嘅宁静同自在。行行吓竟然系一个转角位揾到一间人世西餐厅,出面写住主厨系法国人,一于试下啦!呢度嘅午餐人均200几蚊,系半山区算系可以接受嘅价钱。大多数顾客都著得好悠闲,应该系系呢度附近嘅居民。午餐配有机沙律或者汤,我选择咗前者,感觉比较轻盈。几满意呢个沙律因为沙律菜好新鲜。蓝莓粒粒都好饱满好甜美,无花果青青地,口感有趣。主菜方面,我拣左锡纸焗柠檬三文鱼柳。虽然比起友人拣嘅烧鹌鹑脾普通,但系味道有水准!七成熟嘅鱼柳口感细嫩唔会鞋口,鱼肉嘅肉质无流失,正!半碟嘅系薯仔同埋蕃茄。薯仔切成片,层与层之间放满忌廉,好Rich!蕃茄入面让左芝士同埋蒜蓉,美味满分。另加嘅甜品系皇帝批,批底松脆,杏仁味香浓。加埋一杯有水准嘅咖啡作结,十分满足。