2005-04-01 4 浏览
睇完杂志介绍咖哩,突然又想食,其实佐敦都有好几间咖哩馆/屋,呢间杂志都有介绍过,决定入去试下。地方唔系靓,胜在光猛、干净,不过最唔好就系有人食烟。有好多款唔同特色的咖哩,但主角都不外乎猪牛羊鸡鱼等等,先问待应姐姐边样咖哩最辣,佢介绍印度皇咖哩。我就决定试下中辣印度皇干咖哩羊扒,咖哩汁先分开上的,咖哩汁系够辣,但系缺少了咖哩香味,而羊扒好肥,肥膏多过肉,羊膻味不太重。继而再叫大辣酸咖哩牛”月利”,其实味道唔酸,反而带点甜,牛”月利“切得好薄,两款咖哩汁比较,我o地都应为这只味道较好。两款咖哩可跟饭或二块薄饼,我拣晒薄饼,系由一个印度女仔即场整的,所以时间较耐,但上时系热到烫手的,点了咖哩汁好美味。另外再点了蒜蓉炒椰菜,出奇地好味,老公饮左个咖哩周打鱼汤,完全没有咖哩味,与一般的周打鱼汤有D分别,没有忌廉味但有好浓的云呢拿味,汤中仲有几旧鱼块,其实系雪藏炸鱼块,我仲以为系面包糠。总括来讲都食得过,不过之后都几口餲。
地方唔系靓,胜在光猛、干净,不过最唔好就系有人食烟。
有好多款唔同特色的咖哩,但主角都不外乎猪牛羊鸡鱼等等,
先问待应姐姐边样咖哩最辣,佢介绍印度皇咖哩。
另外再点了蒜蓉炒椰菜,出奇地好味,
总括来讲都食得过,不过之后都几口餲。