2025-02-13
铜锣湾嘅中菜餐厅有唔少,呢晚就嚟咗喺铜锣湾广场嘅六楼,发现呢间酒楼嘅食物同服务都唔错㖞😎杏汁菜胆炖白肺汤冬天真系好想饮返盅炖汤,呢间餐厅嘅摆盘劲贴心,底下有个蜡烛热住,完全唔惊摆一阵会摊冻咗🕯️呢张炖汤非常足料,每盅都有两件猪肺,一只鸡脚同埋一棵白菜🥬 因为猪肺好难处理,系要好多功夫先可以整到完全冇内脏嘅味道,所以一见到酒楼有得嗌白肺汤,都会想嗌返一盅嚟暖胃。杏汁嘅味道都非常滋补,真系大推佢个汤。杞子花雕醉鸡虽然呢份只系小食,但系份量都唔少㗎。花雕醉鸡整得好入味,鸡肉嫩滑,鸡皮带点爽弹,又唔会好肥腻🐥 连鸡胸都系好软身。香馥小炒皇呢个摆盘同样有特色,餐厅用上干冰令到呢碟菜式增加咗唔少生气🤤 加上呢个小炒王嘅用料丰富,色彩鲜艳,材料包括虾仁、带子、鱿鱼须、韭菜、菜甫、虾干、腰果、脆鱼仔同埋彩椒🥰 我特别喜欢虾仁同埋脆鱼仔,虾肉弹牙,而面头嘅脆鱼仔就非常香脆,劲有口感。香芒脆虾球呢个系餐厅嘅招牌菜之一,一份有六只超大只嘅虾球🍤 而且炸粉唔算好厚,外脆内弹牙嘅口感好正。加上餐厅用上少少盐同埋香芒汁调味,食落口唔会太肥腻👍🏻值得一赞呢间餐厅服务好唔错,同埋环境都算宽敞,唔会坐到好逼,嚟紧啲团年同
杏汁菜胆炖白肺汤
杞子花雕醉鸡
香馥小炒皇
香芒脆虾球
值得一赞呢间餐厅服务好唔错,同埋环境都算宽敞,唔会坐到好逼,嚟紧啲团年同新年饭都可以考虑吓呢度😎