2024-07-11
今日我去咗间隐世老字号粉面店。首先介绍个原条切鱼片,一上枱已经见到鱼片色泽鲜明,张新鲜嘅鱼肉饺烂打碎,用咗简单嘅调味,制成鱼片之后拎去炸,保持咗鱼肉原本嘅鲜甜,入口弹牙,外皮香脆。🐟之后试咗个南乳猪手捞粗面,呢个系我嘅最爱。猪手煮到非常入味,南乳香味浓郁,每一啖都充满浓浓嘅南乳香味。猪手嘅皮同脂肪部分炆到非常软腍,肉质亦都唔会干柴。搭配粗面,啲面吸收咗猪手嘅汁,食起嚟口感丰富,系好满足。🍜再嚟就系鲜油奶多COMBO,跟餐饮品系冻柠茶。呢个combo系经典之选,香浓嘅奶多细细烘烤到金黄,牛油同炼奶完美融合,配埋冻柠茶,茶香清新解腻,柠檬嘅酸味同茶嘅香气相得益彰。🥪🍋最后介绍个浄切腩四宝,有切腩、牛丸、墨丸同鱼片。每样都系严选食材制作,切腩肥瘦适中,煮得软腍入味,口感丰富。牛丸弹牙,肉味浓郁。墨丸细致弹牙,咬落仲有少少墨鱼粒。