2023-01-26 1464 浏览
我谂一讲起三圣,大家一定会谂起容龙几年前朋友带我食过容龙,𠮶阵时记得系要成个月前订位既,仲记得𠮶时每一样𩠌都觉得超高水准,加工处理方面做得好好,所以今次就谂住同外母大人过嚟庆祝生日首先我哋一行五人,去咗屯门三圣𠮶度拣海鲜,𠮶日系平日所以都唔算好多人,咁买完之后嗱嗱声就拎去容龙比佢哋搞叫左以下呢几样𩠌,五个人食🟡豉椒炒蛏子(米粉底)今日啲蛏子好大只,火候控制得唔错好爽口弹牙,米粉底更加要赞,索晒啲汁搞到妹仔仲好食过主人🟡避风塘鲍鱼鲍鱼冇问题,但估唔到佢整得咁差,出面个粉好似冧晒咁样🟡椒盐鲜鱿鱿鱼唔系自己买,喺𠮶度现场叫,但系上菜第一啖食落去,真系吓死人,𠮶粉又系好冧好湿咁样,估唔到一个咁简单嘅椒盐鲜鱿可以整到咁难食🟡椒盐赖尿虾呢个就正正常常冇咩特别🟡芝士焗龙虾我谂以前有食过嘅人都知,呢个系容龙其中一个招牌菜,但今次个芝士皮焗到超硬,食落去第一下系直头会刮损上颚完全唔明白点解会退步咗咁多🟡油盐水蝴蝶蚌呢个处理冇咩功夫可言,都系普普通通🟡椰皇炖蛋白坐低𠮶阵时已经问要唔要预留甜品,因为呢个真系成日都会卖晒,呢个就真系要赞,保持一贯嘅水准,蛋白十分之嫩滑🟡生菜煲有少少偏咸🟡油盐焗奄仔蟹食到呢个都
我谂一讲起三圣,大家一定会谂起容龙

叫左以下呢几样𩠌,五个人食

🟡豉椒炒蛏子(米粉底)

🟡避风塘鲍鱼
鲍鱼冇问题,但估唔到佢整得咁差,出面个粉好似冧晒咁样

🟡椒盐鲜鱿

🟡椒盐赖尿虾
呢个就正正常常冇咩特别

🟡芝士焗龙虾
完全唔明白点解会退步咗咁多

🟡油盐水蝴蝶蚌
呢个处理冇咩功夫可言,都系普普通通

🟡椰皇炖蛋白

🟡生菜煲
有少少偏咸

🟡油盐焗奄仔蟹
食到呢个都唔期望有啲咩咁特别,所以呢个就不作评论

总括上菜黎讲都算好快,但以容龙既名气同埋历史,一间传统海鲜酒家黎讲,依家嘅水准真系唔合格,我谂我短时间内都唔会再去光顾,因为而家令人回味嘅就只有甜品同埋个煎米粉底,希望容龙之后有机会重拾昔日嘅光辉,变回一更令人想再返转头既海鲜酒家
椒盐鲜鱿
椰皇炖鲜奶蛋白