2010-06-23 229 浏览
今晚系补祝老爷父亲节既饭局,家人事先订好金兜记招牌菜,咁我可以轻松专注试菜。 豉油皇猪粉肠:猪粉肠新鲜,做得好嫩滑,绝无苦味,最抵赞既系好够粉,而家好少食到同样既质素。 烧乳猪半只:即叫即烧,果真皮脆肉香,又唔油腻,值得等! 豉油皇鹅肠:鹅肠无疑做得好滑,但个人较喜欢用炒既方法煮,鹅肠会变得爽口及富香味。 啫啫生菜煲:本身不太喜欢呢个煮法,幸好一打煲盖无太多混合虾酱味既浓烟,味道亦唔太浓烈,还ok! 上汤煮枸杞猪润:这款正系我杯茶,枸杞同猪润用上汤酌熟,两者都做得好嫩身,又不失食材本身天然食味,只略厌上汤太浓,有欠自然。 姜葱桶蚝煲:一试就知蚝质新鲜,刚好既生熟度。上粉均匀,但略厚,若姜葱味可再加强将会更完美。 椒盐鲜鱿:炸得甘香,鱿鱼肉质唔老唔干兼唔油腻,全体一致通过好味。 盐焗鸡:比较普通,食唔出任何特别之处。 腐乳通菜:普普通通,腐乳味唔足。 蚝仔粥:配上方鱼、肉碎及浓汤,味道非常丰富,惜浓汤略欠自然。金兜记食材新鲜,煮功唔错,食味颇平均,价钱亦唔算贵 (我地无点一d较贵既菜式),应该系一家庆祝节日可考虑食肆。环境:中菜黎讲算系安静,亦可能系星期二晚及世界杯既影响,客人唔算太多

烧乳猪半只:即叫即烧,果真皮脆肉香,又唔油腻,值得等!

盐焗鸡:比较普通,食唔出任何特别之处。
腐乳通菜:普普通通,腐乳味唔足。

环境:中菜黎讲算系安静,亦可能系星期二晚及世界杯既影响,客人唔算太多,枱放得唔算太密。
服务:中上水平,经理们有点 Hard Sell。
豉油皇猪粉肠
烧乳猪半只