2024-10-24 311 浏览
日本人经常讲「食欲の秋」,意思系秋天系一年之中美味食材嘅丰收季节,加上秋高气爽食欲大增,梗系要食高级日本料理,我就钟意铁板烧,可以即席睇师傅表演,保证即整即食够晒新鲜。 今晚就去咗尖沙咀天文台道嘅【秋田铁板烧刺身专门店】,有几多铁板烧餐选择,我哋拣咗个【秋田二人前套餐】。 点餐无耐,师傅即送上今日嘅食材,龙虾同鲍鱼仲系会郁㗎,好新鲜。

【季节沙律】开胃嘅新鲜沙律菜同小番茄,仲有透明嘅蒟蒻丝增加口感。

【鱼籽鹅肝蒸蛋】热腾腾嘅蒸蛋上面系黑漆漆嘅鱼籽,食一啖,蒸蛋同鹅肝喺口腔同时溶化,好好食~
【鲜活时令龙虾】将龙虾头里虾膏挖出来煎好做酱汁,再淋上龙虾肉,最后再将肉放上牛油煎好嘅多士。龙虾肉爽甜,更有虾膏同牛油双重香味,风味十足。

【原只鲜活南非鲍鱼】鲍鱼煎得好惹味,口感弹牙。配菜系淋上忌廉汁嘅香煎海带,几有特色。
【季节时令海鲜】今日食嘅系带子,上面有黑鱼籽,再加了柚子胡椒等提味。用紫菜和紫苏叶夹着吃,口感香脆,亦令本身够晒鲜甜嘅带子再带多阵阵清香。

【香煎顶级鹅肝】大大块鹅肝极邪恶,上面放咗鱼籽同金箔,幼滑细嫩油香十足,同香脆多士一齐食减低腻感又多重口感。
 中场休息饮个【龙虾

中场休息饮个【龙虾清汤】,用头先只龙虾现煮,十足鲜甜。

紧接著系和牛二食,【鹿儿岛霜降和牛厚烧】切成一粒粒,入口即化,满口油香肉香,师傅放咗多种调味料喺碟边,我就钟意点芥末,另外亦有盐昆布,几有特色。【鹿儿岛霜降和牛薄烧卷】包住蒜片同香葱,食落几香口。
【秋田炒饭】落咗好多蛋汁炒至金黄色,饭粒分别口感烟韧,仲有樱花虾提味。食完好饱暖,幸福感满满。

【炒野菜】用蒜蓉牛油炒香,连平时觉得食菜味道好寡嘅我都觉得好好食~

最后到精选甜品,今天是【红豆饼雪糕】,雪糕拣咗抹茶味,一冻一热,唔同嘅甜味,nice~