2019-11-11
系香港咁大个仔都未食过避风塘炒辣蟹,但女友对蟹好有与趣,所以一于黎老字号喜记试一试佢,地方唔难揾,原来附都有几间辣蟹,但一食就要食老字号----喜记-----餐厅地方几大,有几强大圆枱。餐牌第一版已经系最出名既避风塘炒辣蟹,其他海鲜都好吸引,既然黎食蟹就一定要点一只避风塘炒辣蟹,再加一个蒜蓉炒油麦菜同避风塘炒面。一系就先黎只炒辣蟹,一上枱我同女友就哗哗声太壮观。先试配料,炒到好干身又够晒味,听讲系用十多种配料炒出黎,对我黎讲唔算太辣恰到好处,如果黎碗白饭一定可以食晒佢。好正!!!!再试大蟹铗,已经预先整开左用手已经可以整开佢,果然系肉蟹,真系好大旧肉!!!!啖啖肉,蟹肉好实有口感,第一啖食蟹肉既鲜味,第二啖配少少避风塘配料,层次感非常丰富。蒜蓉炒油麦菜好够镬气,浓浓既蒜蓉香衬油麦菜真系一绝,油麦菜新鲜爽甜,一D老既感觉都无,师父炒工一流!!最后惊唔够饱所以叫多个避风塘炒面,炒面炒到好干身口感好好,我钟意再额外加炒蟹既配料一齐食,味道好夹,而且份量岩岩好,两个人清晒枱上所有野岩岩好饱晒,十份之满足!!!下次可以带屋企人黎再食过,真系一试番唔到转头无得弹!!!!
餐厅地方几大,有几强大圆枱。
餐牌第一版已经系最出名既避风塘炒辣蟹,其他海鲜都好吸引,
一系就先黎只炒辣蟹,一上枱我同女友就哗哗声太壮观。
先试配料,炒到好干身又够晒味,听讲系用十多种配料炒出黎,
下次可以带屋企人黎再食过,真系一试番唔到转头无得弹!!!!