2024-11-11 0 浏览
湾仔船街有好几间唔同特色嘅餐厅,每逢夜晚都有唔少人,Wakaran系其中一间连平日都好多人帮衬嘅餐厅,而餐厅夜晚主打嘅8道菜Menu,由主厨Tommy同Ray主理,呢晚选择嚟试呢个Menu。1st: Amaebi虾肉够新鲜同爽口,配埋个sauce有少少青苹果同basil味,酸酸地少少辣好开胃2nd: Oyster生蚝来自法国,所以食落个质感比较爽口,而加左少少脆米后令口感再Crispy D3rd: Abalone鲍鱼好新鲜,爽口烟韧,加埋个鲍鱼肝酱同埋蘑菇再提升overall味道,大推!!!4th: Threadfin呢首马友dry aged咗4日,所以味道更加突出。加埋个sauce有少少柠檬酸,皮够香脆,食落味道几balance5th: Three Yellow Chicken呢道菜有鸡胸同鸡腿肉两部分,鸡胸无谂过咁嫩滑,而鸡腿肉外脆内嫩,好食6th: Wagyu第一次试和牛配blue cheese,估唔到味道又几夹7th: Genoise呢款蛋糕配咗少少南瓜蓉,可能我本身唔好南瓜,所以食落我嘅enjoy度就无咁高8th: Mignardises食呢旧嘢唔可以讲嘢,因为入面有浓郁既姜

1st: Amaebi

2nd: Oyster

3rd: Abalone

4th: Threadfin

5th: Three Yellow Chicken

6th: Wagyu
第一次试和牛配blue cheese,估唔到味道又几夹

7th: Genoise

8th: Mignardises
食呢旧嘢唔可以讲嘢,因为入面有浓郁既姜糖水+丸子,一咬里面嘅嘢就爆出,几特别

总结嚟讲,呢个set几款食物都食到D几特别嘅sauce配搭,而店员都会每道菜解释返个煮法,所以食嘅时候会有concept。而食物既味道亦非常唔错,餐厅嘅用餐气氛都几chill同开心。