Hakata Concepts

2023-06-13 1058 浏览
前几日我地去黄金海岸食饭🤍,可以眺望成个黄金海岸嘅海边风景,景色非常优美。而餐厅嘅环境亦都好唔错,非常有格调。-我选择食博set dinner$998,呢款set dinner包含咗五款刺身、七款寿司,以及和食,份量同款式都几多下。-首先,师傅上咗个日本静冈温室蕃茄作为前菜,蕃茄加上一点点盐,成个甜味吊咗出嚟,好甘甜,另外配上水云,酸酸甜甜好开胃。-食完开胃菜,跟住当然要开始今日嘅主角啦,首先嘅五款刺身,分别系深海池鱼、油甘鱼、醋渍鲭鱼、烟熏饺鱼以及日本真蚝。-每一款都好新鲜,而且味道同口感一层一层递上,口感上不断变化,非常享受。而当中特别钟意醋渍鲭鱼同日日本真蚝。醋渍鲭鱼师傅会轻轻起鱼皮表面烧左一下,令到鱼皮收缩,口感非常独特。而日本真蚝,上面有d酸汁啫喱,而且蚝好肥美,食落非常鲜甜。另外,烟熏饺鱼都好特别,简直系必打卡,师傅会用透明盖装满晒,再慢慢打开盖,烟雾离漫感觉好梦幻,食落好香烟熏味,好特别。-跟住落嚟轮到寿司啦,总共有七款咁多,分别系天然真鲷寿司、赤贝寿贝、白虾寿司、梭子鱼寿司、大拖罗寿司、昆布海胆寿司以及三文鱼籽军舰。除咗有我最爱嘅赤背寿司之外,天然真鲷寿司都好出色。赤贝
跟住落嚟轮到寿司啦,总共有七款咁多,分别系天然真鲷寿司、赤贝寿贝、白虾寿司、梭子鱼寿司、大拖罗寿司、昆布海胆寿司以及三文鱼籽军舰。除咗有我最爱嘅赤背寿司之外,天然真鲷寿司都好出色。赤贝寿贝好爽脆,师傅上菜之前会拍左一下,然后就会见到个赤贝收缩,郁嚟郁去,好得意。而天然真鲷寿司都超好食,经过4日熟成之后,令到味道更加浓陏,肉质口感更加出色。
最后,再有一个蜜柑同埋九大福作为结尾,真系回味无穷。
2023-06-08