2023-06-20
嚟到旺角豉油街,成日都会经过呢间水门鸡饭餐厅,感觉几吸引,今日终于嚟一试店内嘅环境充满泰式布置,使我感觉置身于泰国一样,充满泰国风情餐牌简洁清晰,有埋图片两个人嚟食,分别叫咗两份主食、两份小食和两杯饮品:水门双拼炸鸡饭、金牌胡椒猪什金边粉鸡杂,泰式腩仔龙眼水、话梅茶餐厅名叫水门鸡饭,又点可以唔叫嚟食?🤩见佢仲有得双拼(水门鸡+炸鸡)一次满足两个愿望,于是拣咗呢款嚟到除咗主角,仲有一碗冬瓜汤和两碟酱汁~冬瓜汤清甜,里面加咗胡椒,微辣味道使汤更有层次红色嘅酱用嚟配炸鸡比较杰身,微辣黑酱油里面有青辣椒+姜粒,但唔会太辣水门鸡外皮比较浅色,而肉质系可见的嫩滑,食落口觉得湿润易咬。炸鸡嘅炸浆都炸得脆身,唔会太干个人比较钟意水门鸡而油饭嘅调味唔会过浓刚刚好,饭也颇干身唔会油淋淋金牌胡椒猪什金边粉面底仲可以选择蛋面、河粉、粉丝等配料非常丰富,有类似炸云吞皮,炸猪皮猪油碎猪肉会有少少脂肪,口感不会粗糙猪什有猪粉肠、猪膶,份量都几多金边粉口感幼滑鸡杂系我比较期待嘅小食有三款食物分别是鸭血,鸡肠和鸡肾鸭血平时食开麻辣嘅多,而佢呢款唔辣嘅都好味,有咸香而且食到鸭血味但唔会腥鸡肠都洗得干净冇异味,口感微脆鸡肾
餐牌简洁清晰,有埋图片
两个人嚟食,分别叫咗两份主食、两份小食和两杯饮品:
水门双拼炸鸡饭、金牌胡椒猪什金边粉
鸡杂,泰式腩仔
龙眼水、话梅茶
餐厅名叫水门鸡饭,又点可以唔叫嚟食?🤩
嚟到除咗主角,仲有一碗冬瓜汤和两碟酱汁~
冬瓜汤清甜,里面加咗胡椒,微辣味道使汤更有层次
红色嘅酱用嚟配炸鸡比较杰身,微辣
黑酱油里面有青辣椒+姜粒,但唔会太辣
炸鸡嘅炸浆都炸得脆身,唔会太干
个人比较钟意水门鸡
而油饭嘅调味唔会过浓刚刚好,饭也颇干身唔会油淋淋
金牌胡椒猪什金边粉
面底仲可以选择蛋面、河粉、粉丝等
配料非常丰富,有类似炸云吞皮,炸猪皮猪油
碎猪肉会有少少脂肪,口感不会粗糙
猪什有猪粉肠、猪膶,份量都几多
金边粉口感幼滑
鸡杂系我比较期待嘅小食
有三款食物分别是鸭血,鸡肠和鸡肾
鸡肠都洗得干净冇异味,口感微脆
鸡肾不硬也易咬开但又不失弹牙
泰式腩仔
外观炸得香脆亦唔会太干,有油脂香
酱汁微辣加咗芫荽提味,配腩仔食味道更丰富
饮品两杯刚好也是棕色
话梅茶比较少见香港有,出于好奇心一试,的确系几得意嘅味道,有话梅酸甜且咸香嘅味道,系消滞解腻一流嘅泰式饮品
而龙眼水十分足料,见到里面有唔少龙眼肉,甜味都浸晒出嚟,但唔会死甜,系龙眼肉本身嘅香甜味,所以饮落非常清甜解渴