2024-06-10
约咗旧同事餐叙庆祝升迁之喜🍾特意揾咗一间高雅嘅日本居酒屋🏮可以小酎一番🤭Sakeh 隐身于宝轩酒店入面,木系设计🪵加上日式纸伞、灯笼🏮装饰,和风色彩鲜明。偏厅位置仲可以因应需求间开成小房间,过嚟倾公事都唔错🤓Sakeh 主打串烧,另有少量主食、前菜、甜品等,仲可以叫店员介绍合适嘅清酒🍶除咗餐牌上嘅美食,仲会有不定时季节限定隐藏Menu,店员都会主动介绍,唔怕会走宝🤭🤭店员会按照喜好推介清酒,我哋今次就试咗鸣子母深海酒槽榨特别纯米,味道较为辛烈,饮落口仲会有米香余韵,配上教浓味嘅串烧就💯💯日本生蚝🦪 (赠送)日本生蚝超级新鲜,加上柚子啫喱,酸酸嘅味道配上海鲜,自然咸香一流蒜蓉牛油烧日本元贝手掌咁大个嘅日本元贝,加上大量蒜蓉牛油烧香,未上枱已经闻到香味澳洲特级龙虾串🦞已经拆肉嘅龙虾烧熟后加上咸蛋黄酱😋😋鸡肩肉🐔啖啖肉烧鸡串,呢个系其中一款季节限定之选荔枝豚肉卷🐷最爱必点之选,五花腩肉片包住甜甜荔枝,一齐食去反而冇咁油腻🤭鸡皮紫苏虾卷🦐鸡皮微脆包住带少少芝麻香嘅紫苏叶同弹牙虾滑,一串真系唔够喉自制免治鸡肉软骨🐔免治鸡肉串沾上日本🥚蛋黄汁超滋味汁烧牛肋🐮牛肋啖啖肉,牛味浓郁澳洲牛小排🐮牛小排有
日本生蚝🦪 (赠送)
蒜蓉牛油烧日本元贝
澳洲特级龙虾串🦞
已经拆肉嘅龙虾烧熟后加上咸蛋黄酱😋😋
鸡肩肉🐔
啖啖肉烧鸡串,呢个系其中一款季节限定之选
荔枝豚肉卷🐷
鸡皮紫苏虾卷🦐
鸡皮微脆包住带少少芝麻香嘅紫苏叶同弹牙虾滑,一串真系唔够喉
自制免治鸡肉软骨🐔
免治鸡肉串沾上日本🥚蛋黄汁超滋味
汁烧牛肋🐮
牛肋啖啖肉,牛味浓郁
澳洲牛小排🐮
牛小排有微微脂肪反而更香口
纽西兰羊架🐑
羊架大大件熟度高好,肉质仍保持鲜嫩多汁,亦唔会有过重嘅羊臊味
海胆松叶蟹盖甲罗烧🦀
海胆加上松叶蟹膏制成甲罗烧,鲜上加鲜嘅味道,海鲜嘅咸香十足配上海苔梳打饼,食唔停口😋😋
三文鱼烧饭团🍙
饭团已经预先调味,再烧至金黄色,面头放咗三文鱼同埋三文鱼籽,夹埋一齐食超赞
封门柳饭🍱
个人觉得呢款系抵食之选,封门柳烧至五成熟,肉质鲜嫩,牛味浓郁,旁边仲有烧杂菌同埋蔬果,大满足之选👍🏻
芝士年糕🧀
外层脆脆地入面相当软熟烟靭,趁热食仲有拉丝效果🤭