2023-11-21
天气难得开始有小小冻,今次就约个朋友打便炉,梗系要拣返间我心水餐厅,就系专食高质火锅料既火锅店。可能相比所谓任食火锅系偏贵,但真心只系俾多小小钱,系物超所值,值回票价,每一碟都系大大份,仲要每样火锅料新鲜,质素高。另外,呢度地方虽然唔大,坐落舒服,方便倾计花胶响螺炖赤肉每次黎食,都系拣佢个招牌汤底『花胶响螺炖赤肉』,相比出面汤底,完全系无味精,而且真系足料,有花胶、响螺、鸡脚、干瑶柱等。而店员都会强调一定系等个汤滚左之后,饮左第一啖先,如果唔系,咁快打便炉,就会破坏左个汤口感。讲真个汤相比出面的专卖老火汤铺头一D都唔输蚀,我唔觉意都饮左两大碗。即炸松脆响铃我每次都必叫佢个即炸响铃,呢个都系吸引我黎原因之一,汤底渌一秒,口感都仲系松脆,仲要吸埋个汤汁,真系无得输。另外,仲可以一物二食,可以问店员拎个泰式鸡酱,蘸埋黎食,另一种口感,酸酸甜甜,苏格兰蛏子皇呢度海鲜都大份,绝无欺场,今次叫ge蛏子皇都超大只,店员话渌12秒就食得,食落新鲜又爽口爽弹脆鲩片个朋友中意食鱼,就叫左一碟脆鲩,碟鲩片大大块,一样又脆又鲜自家竹蔗茅根佢自家煲竹蔗茅根每次饮完,隔日都唔会有热气上火问题,仲要饮落清清甜甜,值
花胶响螺炖赤肉
即炸松脆响铃
苏格兰蛏子皇
爽弹脆鲩片
个朋友中意食鱼,就叫左一碟脆鲩,碟鲩片大大块,一样又脆又鲜
自家竹蔗茅根
佢自家煲竹蔗茅根每次饮完,隔日都唔会有热气上火问题,仲要饮落清清甜甜,值得推介
手切PRIME牛肉
手切牛肉味浓,而且有雪花,入口即溶系一定,系 必叫之选
一口和牛柳粒
店员送上前讲明要渌够5分钟先可以食。和牛口感唔同手切牛,咬落烟韧,和牛味浓郁,值得一试
渔火特色四色丸
四色丸有墨鱼丸、牛筋丸、咸蛋猪肉丸、鲜虾丸,全部都系手打。每粒丸都弹牙,味道不一,但都好鬼好食
时令杂菜篮
杂菜篮大大份有白菜仔,菜心,粟米同冬菇,每款菜都新鲜同甜。