早排为左准备打针💉一直维持饮食清淡,打针梦带娘亲去左九龙城广场一间网红素食cafe☕️食lunch,无谂过娘亲食完之后就念念不忘,所以隔左一星期我地就二访呢间高质素食cafe,估计好快又会有第三访😆.Cafe店内既台凳🪑同天花以木系为主,黄色灯泡💡营造出柔和同舒适既气氛,而店内深处更设有塌塌米座位,令人仿如置身于日本🇯🇵至于cafe名「一禅」原来除左充满禅意🎋亦系佢地既理念,「一」既解作为「一份来自自然的丰盛」之外,同时令客人「透过一份素食、一杯咖啡静观当下,与天地万物为一」;「禅」则希望「以一杯咖啡带领大家专注当下,调和身心」🙂.呢度平日会有个精选午餐menu有四款选择,价钱同单点一样但就包左是日餐汤🥣同35蚊内既饮品☕️;而周末同假日就只有单点,相对就无咁抵食🙉另外都想讲返呢度只限两人一台👯‍♀️,如果3-4人同行就要分台坐/等候门口个张4人吧台,座位上既安排未必会太理想,希望café之后可以容许4人一台啦👩‍👩‍👧‍👧.最后要赞扬既系呢度既服务💁🏻‍♀️,两次到访系入座同离座时店员们都表现出友善既一面,会打招呼同讲bye bye,加上cafe既食物质素令我地好感受到佢地对制作食物既认真,
最后要赞扬既系呢度既服务💁🏻‍♀️,两次到访系入座同离座时店员们都表现出友善既一面,会打招呼同讲bye bye,加上cafe既食物质素令我地好感受到佢地对制作食物既认真,呢个亦系我地会继续光顾既原因👍🏻
🍴 蘑菇汤🍄 (单点$30)
呢度既蘑菇汤货真价实到每一啖都会饮到大量蘑菇颗粒🍄,无论系闻/饮都能够感受到蘑菇味道好香浓,无太多调味但又唔会过于清淡,令人感觉天然无负担🌱

✨日式烤野菜咖喱配椰菜花饭🍛 (全素) ($98)
烤野菜色彩丰富🌈,有翠玉瓜🥒、莲藕、茄子🍆、烤薯🥔同车厘茄🍅;而椰菜花系加入左黄姜粉先打碎再拎去炒,减低寒气❄️亦令椰菜花饭更加干身,可谓别具心思❤️

咖哩系由日本🇯🇵进口不含五辛成分既咖哩粉煮成,咖哩香气扑鼻又富有日式既味道,不过个人就觉得辛辣🌶左少少,相信无咁辣既话会食得更加享受🤣
唔好以为成碟「饭」只得蔬菜会唔够饱,每款烤野菜都有3件而且椰菜花饭既份量都几多,食下食下其实系好饱肚,男士👨🏻都够食😉
✨羽衣甘蓝意大利青瓜意粉🥒🍝 (含五辛) ($95)
外食黎讲青瓜面比椰菜花饭更为罕见,当食第一口「意粉」发现原来系热♨️既都咪话唔意外😆

无谂过热左既青瓜丝依然保持到青瓜爽脆既口感,加上由新鲜羽衣甘蓝同忌廉(唔确定系咪素忌廉)打成既青酱,味道带点蒜香🧄,整体黎讲系creamy而不腻😋
另外仲有榛子碎、芦笋同炸莲藕片作点缀,后者有如薯片一样薄脆,为素食带来一点特别😊
✨All day breakfast🍱 (含五辛) ($95)
呢份素食版既all day breakfast有炒蛋🍳、牛油果🥑、蘑菇🍄、鹰嘴豆、薯饼、菠菜同自家制酸种面包🍞,相比有烟肉🥓、火腿同香肠既传统版本会更加健康🤗

个人最满意既系薯饼炸得够香脆而不带油味,不过碍于大部分配料都系原始食材,相比其他创新菜式自然觉得呢份主食比较普通😅
✨黑松露素芝士藜麦饭🍄 (全素) ($85)
由于藜麦既体型较小,外食食到既藜麦饭通常唔系太硬就系煮得太烂,而呢度既藜麦饭就由洋薏米混合左白藜麦,令饭粒食落更有口感亦集蛋白质、纤维同omega3于一身🙆🏻‍♀️

饭粒以黑松露🍄同素芝士🧀煮制,两者比例适中⚖️,既食到黑松露味又唔会令人觉得好腻,绝对系健康版既炖饭🌟
✨照烧汁淮山扒大啡菇堡配蕃薯条🍄 (全素及含五辛) ($80)
呢份仿汉堡🍔以大啡菇🍄取代牛油软包,内层有生菜🥬、蕃茄🍅同一块以淮山同甘笋🥕打碎而成既淮山扒;未知系咪因为全素关系,照烧汁既味道唔太明显,只有食材天然既味道🤔

至于粗切既蕃薯条🍠味道清甜,因为水分度💧高相对唔会炸到好脆,感觉会无咁热气😌
✨抹茶挞🥧 (全素) ($58)
抹茶内馅用上小山园抹茶粉,茶味都几浓郁,甘甜唔苦涩而且带回甘,口感亦唔会太干

饼底同批边非常松脆,唔系一切就散个种,要用少少力先切得开🍴
面头唧上素忌廉球令卖相更可爱,另外亦洒上黄豆粉,视觉同味觉上都充满住强烈既日式味道💚
✨伯爵花茶黑莓蛋糕🍰 (全素) ($50)
三层伯爵花茶蛋糕之间再抹上伯爵花茶忌廉令茶味🫖非常突出,夹层茶味忌廉因为加左酸中带甜既黑莓果酱,就算成件蛋糕以伯爵花茶为主都唔会令人觉得好over,反而仲会觉得两者既味道好夹😍

忌廉层用既系素忌廉,比正常忌廉会更加厚身同实净,个人认为蛋糕夹住茶味素忌廉有种似系食紧brownie既感觉😋
由于呢款素蛋糕实在太出色,二访时有再encore,日前更加忍唔住订左原个蛋糕系朋友聚会上与朋友分享,就系钟意到如此疯狂🤣
✨青瓜青柠梳打🍹 (午餐转配+$10) ($45)
青瓜青柠🥒🍋呢个组合听落已经够晒清新,cafe更体贴地磨左d姜茸加落饮品去中和冻饮同青瓜既寒气❄️,如此用心值得大赞👍🏻

✨豆腐抹茶🍵 (午餐转配+$20) ($55)
虽然呢款只有冻饮❄️,不过由于茶内并无加冰块🧊所以唔会太冰凉🆒

抹茶🍵味道纯正而带回甘,因为加左豆腐搅拌令口感偏厚似奶昔,茶味之中饮到浓郁既豆味,比起普通既冻抹茶鲜奶更有特色🌟
✨豆腐焙茶🫖 ($55)
焙茶茶香强烈,独特既香气令平时好少饮焙茶既我觉得佢既味道比抹茶更加吸引😍,有种莫名既喜欢💕
✨鲜奶抹茶🍵 (热$45 / 冻$48)
唔钟意豆腐既朋友可以拣返呢款鲜奶抹茶💁🏻‍♀️
单系上面既独角兽🦄已经非常吸睛👀,味道就更加无需重复再讲,绝对系一杯又睇得又饮得过既饮品😌
👧🏻人均消费:$170
👍🏻再访指数:4.5/5
📍一禅
地址:九龙城贾炳达道128号九龙城广场UG楼UG18号舖
⏰营业时间:08:00–19:00 (Mon–Fri);
08:00–20:00 (Sat–Sun)