2025-02-26 8 浏览
听朋友讲尖沙咀有间高质素日式串烧唔错,于是又揾埋朋友仔去食下 。叫左个梵师傅精选$480,有个前菜,有10串烧鸟串烧同一个主食,而主食系3选1,我地拣左个迷你滑蛋鸡肉饭 。个前菜系鱼肝同生蚝🦪,首先个生蚝新鲜爽口,配埋个柚子醋汁,醒神开胃,会仲想食多只😋另外鱼肝都一样配左柚子醋汁,酸酸甜甜既味道,又带出鱼肝既原味,2个前菜都已经觉得唔错👍🏻跟住就系10串师傅精选既串烧鸡翼 - 烧到非常焦脆,师傅落盐手势精准,调味岩岩好 。鸡脾肉 - 食落表面香脆,肉质仲带少许juicy鸡颈肉 - 鸡颈食落肉质比鸡髀肉再嫩d 鳗鱼 - 火喉按制得宜,一边烧到焦脆,肉质爽口仍带嫩滑鸡肾 - 烧得好香,好有咬口和牛野菜串 - 牛肉配上青椒、蕃茄、洋葱同芥末一齐食,好juciy又有香甜味芦笋 /烧秋葵- 蔬菜食落爽口,烧得岩岩好,仲保留住水份,唔会好干豚肉金菇卷 - 豚肉油脂感丰富,中间夹住金菇半衡油腻感免治鸡肉棒 - 免治鸡肉外仲混合左鸡软骨,食落脆脆卜卜,口感丰富 。加上师傅沾上酱汁烧,食到烧汁甜味另外,再加多4串串烧牛脷 - 牛脷柔软,亦烧得香口,调味合宜,带点咸香鸡软骨 - 鸡软骨系条状,连住鸡肉,选

跟住就系10串师傅精选既串烧

鸡翼 - 烧到非常焦脆,师傅落盐手势精准,调味岩岩好 。

鸡脾肉 - 食落表面香脆,肉质仲带少许juicy

鸡颈肉 - 鸡颈食落肉质比鸡髀肉再嫩d

鳗鱼 - 火喉按制得宜,一边烧到焦脆,肉质爽口仍带嫩滑

鸡肾 - 烧得好香,好有咬口

豚肉金菇卷 - 豚肉油脂感丰富,中间夹住金菇半衡油腻感

另外,再加多4串串烧
牛脷 - 牛脷柔软,亦烧得香口,调味合宜,带点咸香

鸡软骨 - 鸡软骨系条状,连住鸡肉,选取其他部位既软骨,食落香口特别 。唔似平时一粒粒系用骨与骨中间既软骨黎做

鸡皮 - 鸡皮一样连带鸡肉,唔系只系得皮,油脂感香脆可口

豚肉温泉糖心蛋 - 呢串特别同少见,豚肉包住糖心蛋,豚肉油脂丰富,咬落只蛋仲会流心 。佢地既鸡蛋系拎到日本官方销售证书 ,直接日本进口 ,有质素既保证 。所以都再叫左个忌廉芝士蛋卷,蛋卷好幼滑,包住左忌廉芝士系中间,食落好浓忌廉芝士味 。

迷你滑蛋鸡肉饭
2人食就岩岩好,滑蛋同鸡都好嫩滑,饭更入左少少鸡汤,食落湿润同入味

最后就系牛肠锅,福冈名物,系香港试返佢,睇下有咩咩同 。牛肠锅配左猪骨汤,猪骨汤香浓同牛肠都好夹,浓汤盖过牛肠本身油脂味。牛肠粒粒爽口,又唔系太多脂肪,仲有大量蔬菜,呢个应该系要加多个拉面一齐食就好正 。

人均$500 已经食到好多种类既食物,而且食材无论鸡定鸡蛋都日本进口,保持食材质素,性价比算高 👍🏻

📍 梵日本烧鸟
尖沙咀厚福街8号H8 22楼

#hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfoodstagram #hkfoodblogger #food #foodstagram #foodblogger #instafoodie #foodporn #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅游 #香港 #香港好去处 #假日好去处 #尖沙咀揾食 #尖沙咀美食 #梵日本烧鸟 #日本菜 #串烧