2025-01-23
{高质铁板烧居酒屋二人前 - $1060}日式居酒屋都系本麻甩最爱之一,除咗食味道,有酒饮饮之外,好多时环境同埋气氛都令成个食物体验加爆分!今次食呢个二人前特上料理,真心系好满足,CP 值好高!♦️善之水🍶咩都唔使讲,坐低梗系叫酒饮先!经理超好人,问清楚我哋今晚想食啲乜嘢,然后推介最好清酒嘅配搭!当知道我哋今晚要食啲浓味嘅菜式,佢就建议搭配一支辛口嘅清酒!果然系夹到正一正!♦️刺身三品「吞拿鱼腹(中)•带子•旬鱼」呢个刺身食材劲新鲜,带子、吞拿鱼都超高质,完全食到食材的鲜味!值得一提仲有旬鱼,呢种鱼比较少食!但估唔到白身鱼带俾我咁大惊喜,无论口感至到鱼味,都带俾我清新嘅感觉!♦️铁板鲍鱼+海老即叫即烧,上碟热辣辣,两样都超好味,鲍鱼腍身口感同味道都一流!两只海老大到好似龙虾咁,肉质极弹又香虾味,真系唔舍得食!♦️铁板澳洲M4和牛封门柳真系合晒本麻甩嘅口味,封门柳本身唔系卖油脂香,而系超浓肉味,用M4呢种唔系最种油脂嘅和牛就将佢发挥到极限!一嚿一口,极速就食晒!♦️迷你海胆丼继续都食食材满分唔多讲,海胆吞拿鱼蟹子加埋饭已经好好食,主厨嘅神来之笔,加入了碎腌姜,为整个丼饭带来微微
♦️善之水🍶
♦️刺身三品「吞拿鱼腹(中)•带子•旬鱼」
♦️铁板鲍鱼+海老
♦️铁板澳洲M4和牛封门柳
♦️迷你海胆丼
继续都食食材满分唔多讲,海胆吞拿鱼蟹子加埋饭已经好好食,主厨嘅神来之笔,加入了碎腌姜,为整个丼饭带来微微的甜酸辣,大大提鲜!
♦️ 鲷鱼汤赞岐乌冬
呢个乌冬重点在于个汤,真系一碗特浓鲷鱼汤,食晒个乌冬之后仲饮晒成碗汤,为主厨作最大的致敬!
美味程度:😋😋😋😋😋
环境指数:🎇🎇🎇🎇🎇
番食机会:🦍🦍🦍🦍🦍
📍#一杯铁板烧居酒屋 (观塘)
观塘观塘道418号创纪之城五期(apm)4楼L4-20&21号舖