2024-07-04
新商场入边有好多新嘅餐厅,但系每一间都大排长龙,我见到呢间「山洞食堂」可能价位较高,唔需要排队,于是就入去试吓。我叫咗一个「宫·盛宴」$788二人餐,首先上嘅就系包含韩式泡菜、薯蓉、海带、腌萝卜…5种前菜,随后如果想添加嘅要加$40。有3款调味:柚子酱汁、胡椒盐、及韩式烧烤酱可随客人配搭。🔹 豆腐海苔沙律 - 翠绿嘅蔬菜🥬十分新鲜,豆腐嫩滑,经过调配嘅和风酱,令到味道清爽又开胃。🔹嫩牛筋牛舌 - 牛舌切得大大粒,鲜甜、厚实、似牛𦟌嘅口感;牛筋就炆得腍滑,无燥味。平时我唔钟意食牛筋,不过呢度我觉得好味😋🔹 和牛肩肉盛、和牛外裙肉、庆州黑毛猪水果酱油五花肉 - 店员好有礼貌,佢话可以帮忙烧烤,不过因为我哋想慢慢食,于是就决定自己烧。三款肉质都非常优质,烧烤和牛喺嘅时候,美丽均匀嘅油脂雪花瞬间融化,相当诱人食欲。五花肉慢烤被逼出油脂,金黄闪闪令嘅外表,口感Q弹有咬劲又唔会太油腻。🔹 带子牛油烧 - 带子新鲜嫩滑,牛油香浓又有香香嘅蒜蓉味。我将烧肉伴碟嘅蔬菜放入去一齐烤煮,味道比放上烤炉更加美味。🔹 云梨水冷面 - 面条是由荞麦面制成,富有弹性,唔会愈食愈软烂。汤底清爽但系唔会淡而无味,而且仲
有3款调味:柚子酱汁、胡椒盐、及韩式烧烤酱可随客人配搭。
豆腐海苔沙律
嫩牛筋牛舌
和牛外裙肉及庆州黑毛猪水果酱油五花肉
和牛肩肉盛
带子牛油烧
云梨水冷面
🔹 云梨水冷面 - 面条是由荞麦面制成,富有弹性,唔会愈食愈软烂。汤底清爽但系唔会淡而无味,而且仲出奇地有鲜味,旁边有冰沙漂浮,边食烧烤边搭配冷面,真系一个几舒服嘅组合。
烤香蕉配朱古力肉桂粉
焦糖布甸
🔹 烤香蕉配朱古力肉桂粉及焦糖布甸 - 有心思嘅甜品,唔系一般套餐嘅行货。香蕉上面嘅焦糖脆卜卜,洒有肉桂粉同埋朱古力酱。布甸奶味浓郁,非常软滑。虽然已经食到好饱,但系眼见咁吸引嘅甜品都系忍唔住食晒。
呢个套餐嘅价钱比较贵,但系环境、服务、食物嘅质素同埋份量,各样加埋,我觉得物有所值。如果要改善的话,我觉得若有生菜附送用嚟包住烧肉会更加理想。