2023-11-12
放工同朋友特登来试呢间潮州菜馆,一入去店员都好好招呼,坐低无耐我地就决定好食咩,因为来之前已经做左research,我地两个人叫左五样野,最后食到好饱😂。卤水鹅片(例牌),啖啖肉又大份,卤水汁又入味,仲有啲豆腐垫底,非常丰富。汕头煎蚝烙,总共切开有八件,我哋最后都只系食咗三件,其他都系打包,但刚刚煎出嚟热辣辣,再点埋鱼露,真系好香口。煎韭菜粿,同我想像中有少少唔同,原来佢入边只有韭菜无肉,而佢个皮就非常Q弹,食落好特别。糖醋煎伊面,呢个我就期待咗好耐,出去食好多时都冇呢个𩠌嘅选择,我特登同啲店员讲叫师傅煎脆啲㶶啲,出到嚟份量唔算好大,我哋两个人都食得晒,每一件再点啲糖同醋,复杂嘅味道令人一食想再食。清心丸绿豆爽,甜度适中,食完四个𩠌再配上呢份甜品,就冲走咗啲油腻感。最后埋单都唔使$600,仲要每样野都好好味,一定会返转头再来食,下次已经谂好要试佢个蚝仔粥,五台有四台都有叫。