2024-08-09
爸爸喜欢吃粥底海鲜,朋友介绍呢间系屋企附近有质素价钱唔会太贵既粥底锅,今次食得饱饱岩洒爸爸口味了! 拣了个一位369的套餐,有爸爸至爱既鱼、虾、蟹同海鲜粥底!平日晚上唔算太迫,坐底就见到好可爱的蒸盖。原来点呢个套餐,店员会细心讲解同帮我们放蒸盘,按住次序蒸熟d海鲜仲会调好时间去整,我地唔驶郁手整!爸爸见到有蚝、龙虾🦞巳经流洒口水!🔶 加拿大野生海虎虾几大只带小小蓝色,海虾新鲜肉质够洒爽口!🔶 台湾九孔鲍鱼鲍鱼蒸煮时间刚好,蒸熟后口感不错,够弹牙补下骨胶元。🔶 韩国釜山鳗鱼鱼切了件,蒸得刚刚好,鱼肉够滑又鲜味,加埋姜葱一齐蒸,加埋wasabi 酱油,味道鲜甜。🔶 大西洋野生青口青口大大只,肉够厚,个人觉得唔使加咩调味都好食。🔶韩国大元贝蒸了大概4分钟到,一开盖熟透了,加左蟹皇酱作调味有惊喜,几鲜味几正!🔶野生羔仔蟹都几大只,店员巳准备好洒工具给我们刷蟹,好多蟹羔蟹肉很鲜味。🔶澳洲青年龙虾好新鲜的,龙虾肉质爽口,简单不用点酱油已经好鲜甜好味,爸爸最爱!🔶 纽西兰刀贝蚌这个刀贝蚌第一次见好肥大,d肉几厚,味道带有海水嘅鲜,不错!🔶韩国釜山珍珠蚝带有海水既鲜味,3分钟蒸煮,好滑!🔶有机疏菜蓝生
🔶 加拿大野生海虎虾
几大只带小小蓝色,海虾新鲜肉质够洒爽口!
🔶 台湾九孔鲍鱼
鲍鱼蒸煮时间刚好,蒸熟后口感不错,够弹牙补下骨胶元。
🔶 韩国釜山鳗鱼
🔶 大西洋野生青口
青口大大只,肉够厚,个人觉得唔使加咩调味都好食。
🔶韩国大元贝
🔶野生羔仔蟹
🔶澳洲青年龙虾
🔶 纽西兰刀贝蚌
🔶韩国釜山珍珠蚝
带有海水既鲜味,3分钟蒸煮,好滑!
🔶有机疏菜蓝
生菜,娃娃菜同粟米够清甜,食完海鲜感觉又唔会漏。
🔶粥底
爸爸十分欣赏呢个粥底,㚒杂了海鲜精华好鲜甜!
整体好食,海产很新鲜还有店员帮忙蒸煮,wasabi 跟蟹皇酱都好夹d海鲜,值得一试!