2019-02-25
今日lunch忽然想食印度菜,见openrice呢间食评都ok,于是就试下。入到餐厅环境都几干净,仲有分室内同室外用餐。我地一坐低就睇Menu,餐牌都几多嘢食,有小食类,铁板烧,有饭,有煎饼,真系花多眼乱。好彩餐牌有齐中英文,唔使估估下。我地都谂咗一阵先落order, 之后仲倾加多样𩠌,个waiter全程企系度等我地,完全冇诈型,服务态度都算几好。佢地全部侍应都系印度人,令到餐厅更有印度风味。朋友叫咗Devil Potato (魔鬼辣薯仔),里面有红辣椒碎同印度香料拌薯仔粒,唔算太辣,就算平时唔食得辣嘅朋友都接受到,d薯仔几入味几香,唔配烤饼一齐食都一样好味。另一个朋友叫咗Kara Dora(卡拉薄饼),里面酿左香料,洋葱,薯仔同辣椒。卖相都OK,而且则边配咗4款酱,其中两款系咖哩,一款带辣,一款带酸,带酸嘅好开胃,个饼薄身又香脆。我就叫咗Paneer Biryani (印度芝士炒饭),里面有茅屋芝士粒同印度香料。印度d米好幼身同长,同我地平时食开d米唔同,都几特别。但香料味盖过咗芝士味,钟意浓味芝士嘅朋友可能拣其他款炒饭会好d。香料味好重,啱啱开始一两啖唔系好辣,但后劲凌厉,越食越惹
朋友叫咗Devil Potato (魔鬼辣薯仔),
我就叫咗Paneer Biryani (印度芝士炒饭),里面有茅屋芝士粒同印度香料。印度d米好幼身同长,同我地平时食开d米唔同,都几特别。但香料味盖过咗芝士味,钟意浓味芝士嘅朋友可能拣其他款炒饭会好d。香料味好重,啱啱开始一两啖唔系好辣,但后劲凌厉,越食越惹味。整体来讲,个炒饭成个配搭都OK,唔会好腻,隔离仲有两兜好似沙律酱/乳酪嘅嘢可以mix埋一齐食,未食过印度米可以试下。
餐厅环境、服务和食物质素都很不错,值得一试。