2022-07-27
话说今日我咁岩行开西环,突然收到朋友收到既讯息,佢问我系边到,想约我食饭,我同佢讲我系西环,跟住佢话佢又系西环。既然咁岩都系西环,就约埋大家一齐食饭了。 我同佢一路行一路行,行行下走到去第一街,系第一街既门口咁岩见到一间几靓既西餐厅,叫做The Bottle and Steak,见好耐未食过牛排,就决定入去。 间餐厅门口望入去一眼睇得哂,入去比较狭窄。啲椅子系无背既,无得挨住,有少少觉得坐得唔舒服。 餐厅既侍应有一个,一个人负责哂全部既客人,而入面厨房只有一个男厨师。 餐牌有一份,共两页,我钟意佢够简洁,唔洗有太多选择。😂对于选择困难症既我绝对系一句好事。 谂佐一阵,我决定佐叫一个美国安格斯牛板键8安士 ($128),友人就叫佐个法式油封鸭腿。 (1) 美国安格斯牛板键8安士 ($128) 呢个餐包埋薯条同埋沙律菜。牛排我地叫佐五成熟,卖相一流。个牛枝键煮得好林, 五成熟得黎又唔会有好多血汁,岩岩好。咬落去系每啖都有香浓既肉汁。薯条既分量好够,叫完已经饱到一个点。真系大满足。 除佐佢提供既烧汁之外,佢仲会提供埋mustard 酱比你点。 (2) 法式油封鸭腿 ($128) 呢个鸭腿睇o
(1) 美国安格斯牛板键8安士 ($128)
(2) 法式油封鸭腿 ($128)
呢个鸭腿睇openrice食评好少人叫,就叫佐呢个黎试睇下味道如何。 本身以为鸭腿好硬冇咩肉汁既,点知食落去唔单止唔硬,仲好juicy 添。呢个真系有啲惊喜!
(3) 墨西哥脆辣鸡翼锤 ($68)
份量非常之够,有6只鸡翼锤,绝对系够食! 配上黄色既辣酱黎食,别有一番风味。至于味道呢,就算唔点酱食,都觉得几香口。
至于饮品呢,可以比你选择任何既饮品,佢标价系标佐系饮品上面。我地选佐苹果味饮品,友人选佐一支酒。
总括而言,呢间餐厅既性价比系几高既。