4天前 250 浏览
同事介绍呢间上海淮扬菜做得几好,位于海港城港威商场,行入去感觉古色古香,装潢别树一格,走廊有唔同装有趟门嘅房间供一班人聚餐,私隐度高。鸡骨酱呢道鸡骨酱味道浓郁,酱汁香滑,鸡骨煮得恰到好处,肉质鲜嫩。适合搭配白饭,另外配料有非常多嘅冬菇同埋当造嘅笋,两样加油唔同口感,所以食落去非常丰富。上海熏鱼熏鱼色泽诱人,鱼肉经过熏制,带有淡淡的烟香味。口感滑嫩,搭配特制的酱料,同出边唔同嘅系呢度分与唔系冻嘅系有少少暖暖哋,所以感觉更开胃。铁板小笼包这道铁板小笼包外皮金黄酥脆,内馅多汁,汤汁丰富。铁板的热度保持咗包子的温度,口感层次分明,搭配酱油或醋食用更加美味,系一道非常受欢迎的小食,见到唔少客人都有点。芙蓉炒三鲜这道芙蓉炒三鲜色彩缤纷,搭配的海鲜新鲜,三仙嘅意思系带子海参同埋虾仁,虾仁方面用咗顺德菜传统嘅荷虾仁,食落去非常香滑同埋蛋白非常融为一体,炒制得火候恰到好处。蛋液滑顺,与三鲜的鲜味相互融合,口感清新,十分适合搭配米饭,令人感到满足。

鸡骨酱

上海熏鱼