1K
2023-08-24 240 浏览
👧🏻😋👅🍽✨A Perfect Dining Experience 💯✨-Bistro La Baie🇭🇰 将军澳海唐俊街23号MONTEREY Place地下G02号舖 🇭🇰-🖼 Monterey Place地铺有华丽堂皇而舒适高雅既装修吸引左我地入去; 我地二人安排左窗边位置, 落地玻璃自然采光唔错, 会望到跑步同单车人士经过🖼 呢间法式餐厅8月初先开张, 可以透过餐厅网站或打电话预约, 网站仲可以写低special request; 店内每一位店员都好热情友善, 会关心客人既需要, 务求提供最完美既用餐体验-Chef Devon's Tasting Menu $428/person 🇫🇷 呢个Tasting Menu将Chef Devon对食材品质同烹调技艺嘅追求发挥得淋漓尽致; Tasting Menu款式多元化, 比A la Carte份量较少, 可以一尝餐厅唔同既特色菜式, 最岩就系试试新餐厅既水平, 而当晚用餐体验可以话系无可挑剔, 绝对值得回访同推介! -🥖 Bread and Butter 🧈 💯法包外脆内软, seaweed butter做成烛台, 烧左一阵之后成旧
👧🏻😋👅🍽✨
Bistro La Baie

🥖 Bread and Butter 🧈
💯法包外脆内软, seaweed butter做成烛台, 烧左一阵之后成旧牛油都好热同软, 可以直接spread开; seaweed平均分布系牛油入面, 咸鲜味同牛油味完美融合

🥓 Cold cut and Olives 🫒
✨两款cold cut parma ham同salami都好soft and tender, 配上新鲜black and green olives更突出鲜味
🦆 Duck Confit Sandwich 🥪
💯sandwich上油封鸭肉丝同焦糖洋葱各占一半, 叠得高身食落好rich, 鸭肉当然juicy, 但焦糖洋葱既甜味同时带出牛油果酱香甜, 更系画龙点睛
Duck Confit Sandwich

🇯🇵 Hokkaido Scallop Crudo 🐚
刺身带子极鲜甜, ponzu citrus dressing唔需要太重味已可达到提鲜效果; 牛油果同青瓜片令成个dish更清香
Hokkaido Scallop Crudo

🐂 Beef Tartare 🍞
💯用左Black Angus beef, 鲜甜软滑; sourdough面包用煎既方式更香脆; 就咁食已经好香, 反而生牛肉配较plain既脆片更夹
Beef Tartare

🥩 Wagyu Beef Cheek Bourguignon 🥔
✨和牛肉质果然无懈可击, 肉嫩已经唔足以形容, 胶质同牛肉融为一体, 简单既红酒烧汁已经好足够
✨脆口既炸葱同羽衣甘蓝软滑既同potato aligot就提升左个dish口感上既层次
Wagyu Beef Cheek Bourguignon

🍅 Heritage Tomato Salad 🫕
💯As an entrée, 沙律而家先同Main一齐上, 相信系为左清清口腔迎接甜品
💯三色番茄连同Stone fruit同golden raisin两种酸甜水果, 沾上whipped ricotta更突出清甜

🍫 Chocolate Torte 🧁
✨朱古力蛋糕充满果仁碎, 食落唔太甜, 质地较硬身
✨夹埋面头Dried orange食落更清新; sherry caramel sauce都唔会太甜, 突出左朱古力香味

结语: Bistro La Baie系近来食过最好既法式餐厅, 甚至系数一数二既西餐厅; 虽然对外区人来讲, MONTEREY Place唔算就脚, 但以呢个食物质素, 如果放系尖沙咀或铜锣湾, 相信价钱都会进取好多; 相信以Chef Devon既专业,餐厅一直营运落去都可以保持到咁高水准, 最后祝客似云来 🙏🏻
Duck Confit Sandwich
Hokkaido Scallop Crudo