呢次系我第三次嚟食La Paloma喇,不过次次嚟到都系帮衬唔同嘅款式,第一次系晚餐嗌A la Carte Menu,第二次系Weekend Brunch Set,而今次第三次就系食All You Can Eat Tapas Menu,实行来一个西班牙Tapas之夜🇪🇸。留意返呢个任食餐只系星期三晚供应,每人承惠$300;我都系因为呢个餐先特登Book枱食。呢个餐系唔包饮品的,如果想要1.5 Hours Free Flow Sangria就要比多$180/一个人,有啲贵🙈,所以我哋只系单点咗一杯Rose Sangria($98),酒味唔重,但🌹玫瑰味几出。我哋点餐时好霸气咁话全部同我上一份😎🤣,哈哈。既然任食,梗系全部试哂啦,睇下边款好食先Encore。餐厅当然无一次过上哂13款畀我哋,而系跟住餐牌上嘅次序分3-4次出菜。店员好细心,每次当我哋就嚟食完嘅时侯,就会准备帮我哋收碟,同再起菜,服务扺赞👍。第一轮嘅四款我认为系最正😚,可能加埋肚饿嘅关系啦:🥓Serrano Ham with Tomato Bread🥓呢个系西班牙风干火腿拼盘,火腿每片薄薄的,好考刀功;口味我觉得无平日咁重口味
Rose Sangria
First Round
第一轮嘅四款我认为系最正😚,可能加埋肚饿嘅关系啦:
Serrano Ham with Tomato Bread
呢个系西班牙风干火腿拼盘,火腿每片薄薄的,好考刀功;口味我觉得无平日咁重口味,但好香,反而仲啱我😍。另外,仲有几旧蕃茄蓉法包,味道都唔错。
Russian Salad
🇷🇺Russian Salad (Boiled Vegetable with Mayonnaise and Tuna)🇷🇺
呢个沙律好食,但唔会令人印象深刻,因为用料同配搭(菜、熟呑拿鱼同熟菜)都比较大路,唔知俄罗斯口味系咪真系咁㗎呢?
Sardinillas
🐟Sardinillas (Baby Sardines, Salmorejo from Cordoba)🐟
沙甸鱼系西班牙Tapas嘅座上客,呢样菜式嘅造型相当特别,因为系放喺个罐头入面。鱼仔唔会有腥味,连埋旁边啲鱼松/肉松(唔Sure系咩)食几易入口;不过我食开系腌酸味重啲。
Ceviche de Vieiras Y CoCo
🥥Ceviche de Vieiras Y CoCo (Japanese Scallope Ceviche with Mango & Coconut Dressing)🥥
呢个系咁多款Tapas入面我最钟意食嘅一款,日本带子刺身,配上泰式风味(因为芒果味同椰子味都好出)嘅Dressing,超开胃🤤!
Second Round
第二轮嘅四款,对于食肉兽嘅我哋相对无咁吸引,因为系偏Vegan Food🥦:
House  Salad
🥗House Salad (Mixed Salad Leaves with Egg, White Asparagus, Red Onion, Carrot & Olives)🥗
沙律大大兜,造型系靓嘅,蔬菜材料亦都几多,包括有红萝卜、洋葱、车厘茄、蛋同橄榄等,再淋上黑醋汁。可惜我唔太啱食...。
Salmorejo Cordobes
🍅Salmorejo Cordobes (Cold Tomato Spanish Soup)🍅
店员好细心,即使我哋无Order到两份,佢都一人俾一碗我哋,唔使Share。今次系我第一次饮西班牙蕃茄冻汤🥫,感觉都几得意,口感比较多蓉,唔系偏流质Liquid form,无想像中咁酸,一试无妨!
Patatas Bravas O Con Alioli
🥔Patatas Bravas O Con Alioli (Traditional Crispy Confit Potatoes with Spicy Paprika Sauce or Alioli Sauce)🥔
炸薯粒又系其中一道我喜欢嘅Tapas,因为我系薯仔控嚟。估唔到会有两兜,原来系因为有两款口味!白色𠮶只系蒜泥蛋黄酱Alioli,味道较淡;相反红色𠮶只红椒粉Paprika惹味好多,辣辣地🌶,食唔停唔。
Third Round
第三轮嘅四款Tapas系较常见嘅款式,我哋有喺其他餐厅食过😃:
Pimientos del Padron
🌵Pimientos del Padron (Fried Padron Peppers)🌵
呢个再次介绍返,系蜡笔小新最憎食嘅青椒嘅Friend,因为佢唔系Bell Pepper,而系辣椒形状嘅Padron Pepper,比较好食。只要落少少盐调味、唔使花巧,已经好好食,但我认为餐厅可以重手啲。
Croquetas de Jamon O Setas
Croquettes Mushroon
🍄Croquetas de Jamon O Setas (Croquettes Ham or Mushroon)🥓
呢个炸薯蓉?又名炸可乐饼,又系有两个口味,店员畀我哋试哂。所以我哋发现磨菇口味比较香浓同特别,而火腿味就一般。由于系炸物嘅关系,感觉比较热气。
Gambas al Ajillo
🍤Gambas al Ajillo (Sauteed Prawns with Garlic and Chili)🦐
香蒜辣虾真系好难整得难食,除非只虾唔新鲜。虾肉弹牙美味,个蒜香辣汁好正,夹埋牛油好香,配面包一流。
Tortilla
🥚Tortilla (Creamy Spanish Style Omelette with Onion and Potatoes)🍳
西班牙奄列又名蛋饼,实属饱肚之选,圆圆的一大件,材料主要有蛋、洋葱同薯仔。不过呢件无落西班牙肠或火腿,少咗份咸香,所以失色咗少少啊。
Fourth Round
第四轮,亦系最系一轮,我哋都已经有啲饱了,好彩呢两款都唔错:
Bikini
👙Bikini (Toasted Sandwich, Cheese, Iberico Ham & Black Truffle)👙
呢个其实即系三文治🥪,口感似飞碟吧,但整体薄啲,同松脆啲。即使我已经好饱,但都觉得佢好好食,因为啲馅料好夹,芝士同黑松露都好香🧀,连埋火腿食,正啊!
Chorizo
🐷Chorizo (Fresh Spicy Chorizo Sausage Flamed with Dry Sherry Wine)🐷
呢个西班牙香肠好咸、好重口味,但又令人有想再放入口嘅感觉。莫非依个就系小新口中妮妮妈妈出品好复杂的味道😜?
十几款Tapas中我哋只系Encore了Serrano Ham同Scallop Ceviche,因为无咁饱肚,同最好食😋。我无谂过食Tapas都可以食到咁饱啰,劲开心、劲满足!
环境方面,餐厅好大、有好多座位,客人自然坐得舒服,而且仲有少量室外座位。另外,餐厅装修好靓,适合港女打卡,哈哈。我哋坐嘅位置刚好望到厨房,周不时见到厨师们👨🏼‍🍳好有镬气咁整紧嘢食,甚至见到啲火团🔥。
总括嚟讲,La Paloma真系无乜令人可挑剔嘅地方💯。即使唔能够话每一款Tapas都好好食,但起码一定唔差,加上口味因人而异嘛。暂时无得去西班牙旅行,但付上几百蚊就可以食到一餐正宗嘅西班牙菜,确系唔错!题外话,呢到系唔收加一服务费的,但店员服务都绝不马虎啊!
2020-04-01
Serrano Ham with Tomato Bread