2024-04-23
拿坡里传统手工制Pizza, 餐厅被评为香港No.1 最好食Pizza。更在2023年獾得亚太区 Top 50 Pizza 第5名及世界排名 43 位。一直都很想慕名去朝圣吓。等了又等终于趁放假平日午市时段去踫踫运气睇吓有冇位。 幸运地有位。餐厅设地舖及楼上两层。走进餐厅已经被烤焗中薄饼嘅香气包围著。坐低后朋友叫了一个 Bufala DOP pizza, 我就要咗一份lunch set -有沙津,pizza,饮品。Lunch set 饮品我要了Ice Chocolate,无乜特别。沙津要咗Insalata Di Prosciuttu Di Parma (即系沙律菜parma ham), Parma ham 咸香而柔软。Pizza 我拣咗Prosciutto Di Parma, 跟之前沙律嘅食材差不多,主要 Parma ham , 再配上火煎菜, 番茄仔,芝士等食材。 Pizza嚟到已闻到非常之香,饼批中间超薄,批边劲厚,批边位更带微㶶。入口薄饼中心嘅茄酱芝士等仍然保持湿润,配上Parma ham 咸香跟火箭菜爽脆,非常满足。食到饼批边,松厚而酥, 越咬越烟韧,更食到微焦味道。至于朋友叫
至于朋友叫嘅素Pizza — Bufala , 用上番茄,水牛芝士, basil等, 食材全部出产自意大利,更获当地认证。简简单单食材所做出来嘅pizza, 已经足够好食。
嚟到意大利餐厅,无理由唔食 Tiramisu, $30追加要咗份Tiramisu 。 用杯装上嘅Tiramisu, 外观吸引,顶层Mascarpone 搅拌做到非常软滑, 入口相当舒服, 下层sponge biscuit 入口散发出浓郁咖啡及酒味, 加上成杯Tiramisu雪至冰冻,好食程度倍加。绝对想再encore 多一杯。