2020-04-19 4540 浏览
酒店任点任食的晚市套餐大行其道,似乎已经成为潮流。朋友叫我去吃的Corner 18,佢试过一次,佢话佢嘅任点任食就好似平日喺酒店食A la crate咁精美。于是,在未有限聚令之前的晚上,来了吃餐简单的晚饭。最欣赏呢个Group嘅酒店全部餐厅都会送洗手液,就算系政府有规定之前都已经做紧,令人安心。先来精选面包,W小姐力推,不过我就没有兴趣,唔想嘥位,不了。刺身合盛或冰镇海鲜做热身,按人数而定,今晚的刺身和海鲜都不错,回本当然系食蟹脚同劲大粒嘅翡翠螺。刺身有几种,都是较为普通的例如三文鱼、吞拿鱼、墨鱼等单唔系太贵嘅价钱,我要求也不会太高。前菜和沙律有多种选择,意大利杂菜沙律配黑醋汁、巴马火腿配蜜瓜、自家腌制三文鱼茴香沙律和菠菜巴马臣芝士温泉蛋,每样都不错,而且真心精美,款又靓,最好系唔使攞你,要点几多就攞几多系你面前。中汤西汤各有喜好,我较喜欢今日嘅蘑菇汤。主菜就有好多选择,肉眼扒、西冷扒、意式烤乳猪、烧美国猪、烧春鸡、香煎鲈鱼柳。酱汁选择有黑松露酱、黑椒汁、红酒汁、蒜香忌廉汁和香草柠檬汁,不同嘅扒配上唔同嘅酱汁,你可以有几十种唔同嘅食法,好有实验性。饭和意粉类就有烟肉芝士忌廉意粉和杂菌
酒店任点任食的晚市套餐大行其道,似乎已经成为潮流。

于是,在未有限聚令之前的晚上,来了吃餐简单的晚饭。

中汤西汤各有喜好,我较喜欢今日嘅蘑菇汤。

饭和意粉类就有烟肉芝士忌廉意粉和杂菌意大利饭给你选择,我自己就较为钟意个意粉,意大利饭相对就普通。

不过我谂呢个系个人口味问题,我两个朋友同我意见刚刚相反。

讲下主食,真系好多都有惊喜,加上蒜香忌廉汁嘅春鸡又滑又正,要食。

美国猪就用上了香草柠檬汁,点上柠檬汁后,特别开胃。

肉眼扒超级正,首选黑松露酱,配上芝士和火箭菜,咁样酒店 a la carte如果售$200都好合理,但系而家任食,你话惊唔惊。

西冷扒都当然唔错,不过如果你比我选择,我会选择质素好一点,肉味重一点嘅肉眼。

意式烧乳猪又系好迷人,猪皮脆得很,非常之好,平时自助餐嘅质素,绝对无咁好,胜过很多苏豪或意大利嘅西餐厅。

真心,香煎鲈鱼柳最没有惊喜,最普通。不过当然如果你唔太钟意食猪牛鸡,呢个会系你唯一嘅选择。

最喜欢这里有手工啤酒,星期五嘅晚上食咗咁多正嘢,当然要啤啤,庆祝TGIF。

甜品都有很多,哈根大师雪糕是常识,其他杂锦鲜果盘,Tiramisu意大利芝士布甸,Apple Crumble苹果金宝等等,我简单喜欢要𠮶生果盘就够了。

可惜太饱,无位食杂锦芝士盘,如果唔系叫支红酒送都得。

系屋企宅太耐,出去食下野都应该,stay home 系重要,不过支持下经济都好紧要,如果吃得安心,久不久可以一试吧。

Corner 18
天后英皇道18号如心铜锣湾海景酒店1楼