2022-09-18
今日放假,想对自己好啲,所以就谂住去食Omakase,记得铜锣湾开咗一间新的日本餐厅 Sushi N,朋友话佢哋既Lunch CP 值很高,所以就去试一试。我同朋友仔都叫咗 Sushi Set 15贯+手卷 ($538),有好味既寿司🍣,当然就要配美味既清酒,我哋叫咗一支细既越乃雪椿 特A 山田锦 300ml ($320),口感清爽,香气优雅,醇厚细腻既米香,不错不错。点完餐之后,店员先送上沙律和茶碗蒸 - 热辣辣既茶碗蒸最上层是厚厚既蟹肉,入口好清甜,有浓郁的鲜味,滑嫩细致,沙律既蔬菜好新鲜,配上酸酸既沙律油,令我胃口大开。师傅开始送上寿司之前,先问我有无食物敏感,有无乜嘢系唔食嘅,之后就由淡味啲既白身鱼开始。1. 间白即系章红鱼,相对比较淡口,但肉嫩无筋2. 深海池鱼脂肪比例适中,鱼肉质感爽脆嫩滑,味道鲜甜,表皮散发著亮银色嘅光泽,鱼片透明色泽润,师傅加了少少岩盐和青柠皮,更加带出咗佢嘅鲜味3. 油甘鱼食落淡淡甘甜,充斥鱼油香气,有清爽口感4. 赤贝口感爽脆中柔软幼嫩,有独特而浓厚的海洋鲜甜味,肉质爽脆无比5. 左口鱼炙烧后甘甜鱼油渗出, 食落更觉浓郁甘香,入口即溶,师傅加了辣椒萝
越乃雪椿 特A 山田锦 300ml
沙律
茶碗蒸
茶碗蒸
1. 间白
即系章红鱼,相对比较淡口,但肉嫩无筋
间白
2. 深海池鱼
深海池鱼
3. 油甘鱼
食落淡淡甘甜,充斥鱼油香气,有清爽口感
油甘鱼
4. 赤贝
口感爽脆中柔软幼嫩,有独特而浓厚的海洋鲜甜味,肉质爽脆无比
赤贝
5. 左口鱼
炙烧后甘甜鱼油渗出, 食落更觉浓郁甘香,入口即溶,师傅加了辣椒萝卜和芽䓤提鲜,好爽
左口鱼
6. 伊左木
伊左木的鱼味比较淡,入口滑嫩,味道鲜甜,带一些爽口的质感,炙烧后配上了抽子胡椒,有少少辣,好惹味
伊左木
7. 池鱼
油脂非常厚,入口质感爽脆,透著淡淡的鲜甜,配上了姜丝,升上另一层次了
池鱼
8. 赤身酱油渍
酱油的咸香令赤身的鲜甜更加突出,再加上芝麻好香
赤身酱油渍
9. 花竹虾
虾味浓郁,体型肥大而且口感爽脆
花竹虾
10. 梭子
炙烧后的梭子鱼皮,油香突出,其鱼油渗入鱼肉及米饭中,甘香得很,配上了师傅秘制的蒜片和蒜头豉油,再加上紫苏叶,香气迫人
梭子
11. 醋青鱼
细嫩鲜美,清爽香浓,入口柔软,到口滑嫩,配上紫苏叶、寿司姜、有马山椒 一齐食,绝配
醋青鱼
12. 三文鱼籽
三文鱼籽颗粒大大的,粒粒晶莹剔透呈明亮、带鲜艳的橘色,破裂在口中,流出充满海味、咸甜交织,美味
三文鱼籽
13. 第13 件系encore 项目
我当然系拣梭子鱼,那香气真系一试难忘
梭子
14. 烟熏施罗
肉质软糯,入口即化,鱼油丰富,油脂肥美郁香,回味再回味
烟熏施罗
15. 北海道根室海胆
超级creamy,能做到化口即化,黏黏好像吃雪糕
北海道根室海胆
食完寿司,店员会送上面豉汤,可暖一暖胃。
面豉汤
最后以自己制芒果热情果雪芭作结,芒果热情果雪芭十分清新,甜而不腻
芒果热情果雪芭
餐厅服务非常之好,店员会不时留意客人需要,十分细心,师傅也细心解释每一款鱼的特性。